Centrul Național al Dansului București (CNDB), în parteneriat cu Institutul Polonez din București, aduce pe scena sălii Stere Popescu, între 30 martie și 11 aprilie, cinci spectacole de referință pentru scena dansului contemporan polonez.

Manifestarea „dans//pl — Ieri. Mâine. Azi” reunește cei mai cunoscuți dansatori polonezi, tineri sau deja consacrați, și prezintă o serie de lucrări în care artiștii intră în dialog cu maeștri lor (Vaslav Nijinsky și Henryk Tomaszewski), autodefinindu-și punctele de referință estetică și sursele de inspirație. Un astfel de proiect este RE//MIX Tomaszewski, creat de renumitul actor şi dansator Mikołaj Mikołajczyk, în cadrul programului inițiat de colectivul komuna//warszawa. Henryk Tomaszewski (1919 — 2001) un fel de Stere Popescu silezian, a format mulți dintre artiștii din Polonia contemporană prin teatrul său de pantomimă. Legendarul Vaslav Nijinsky (1890 — 1950) autorul coregrafiei Sărbătoarea primăverii și După-amiază unui faun, considerat părintele dansului modern, este reinterpretat de către Tomasz Wygoda, Anna Godowska și Sławek Krawczyński, pornind de la coregrafia și jurnalul personal al artistului. Leszek Bzdyl şi Katarzyna Chmielewska, cei care au pus bazele Teatrului Dada von Bzdülöw, prezintă Duete Inexistente — un spectacol plin de grotesc și auto-ironie.

Generația tânără de dansatori polonezi, reprezentată în “dans//pl — Ieri. Mâine. Azi” de Agata Maszkiewicz și Agata Siniarska, nu s-a regăsit în baletul clasic sau în companiile tradiționale de teatru-dans. Cei mai mulți au plecat să studieze în străinătate, să experimenteze și să descopere noi modalități de a se mișca sau de a crea, revenind apoi în Polonia. Un specific al dansului contemporan polonez este că o mare parte dintre reprezentații sunt solo-uri feminine, de cele mai multe ori, coregrafa fiind totuna cu dansatoarea.

În afară de spectacole,” dans//pl — Ieri. Mâine. Azi” propune publicului proiecții de filme, ateliere de dans contemporan conduse de Leszek Bzdyl, Katarzyna Chmielewska, Sławek Krawczyński și Mikołaj Mikołajczyk şi o ‘masă rotundă’, organizata la Institutul Cultural Roman, în care producători și artiști polonezi se vor întâlni cu reprezentanți ai scenei culturale românești și ai principalelor instituții finanțatoare, pentru a discuta mecanismele de finanțare, producție și promovare a dansului contemporan în România și Polonia.

Programul evenimentului cuprinde:

30 martie, ora 19.30 — Duete Inexistente — Teatr Dada von Bzdülöw

31 martie, orele 16.00 — 22.00 — atelier de dans contemporan condus de Leszek Bzdyl și Katarzyna Chmielewska (Centrul Național al Dansului București)

6 aprilie, ora 11.00 — DANS/VIDEO/PL — proiecții de filme

8 aprilie, ora 14.00 — RO/PL/DANS — masa rotundă (Institutul Cultural Român)

8 aprilie, ora 19.30 — RE//MIX Projekt: Tomaszewski — Mikołaj Mikołajczyk

9 aprilie, orele 16.30 — 17.30 — atelier de dans contemporan pentru copii (6 — 10 ani) condus de Mikołaj Mikołajczyk (Centrul Național al Dansului București)

10 aprilie, ora 19.30 — Nijinsky. The Rite of Dreams — Sławek Krawczyński / Tomasz Wygoda / Anna Godowska

11 aprilie, orele 14.00 — 17.00 — Experiența ca inspirație — atelier de dans contemporan condus de Sławek Krawczyński (Muzeul Național de Arta Contemporană)

11 aprilie, ora 19.30 — POLSKA — Agata Maszkiewicz & Death 24 Frames per Second or Do It To Me Like in a Real Movie — Agata Siniarska

Detalii despre fiecare eveniment în parte găsiți pe site-urile www.cndb.ro sau www.culturapoloneza.ro.

Spectacolele vor avea loc la CNDB, Sala Stere Popescu din B-dul Mărăsești 80-82.

Biletele pot fi rezervate direct pe site-ul www.cndb.ro sau la adresa rezervari@cndb.ro. Prețul unui bilet este de 25 lei/15 lei redus.

Atelierele de dans contemporan sunt deschise tuturor celor interesați de mișcare, dans și corp, cu minime cunoștințe despre acestea, cu vârsta peste 18 ani. Participarea la ateliere este gratuită. Înscrierea se face la adresa cursuri@cndb.ro în limita locurilor disponibile.

Atelierul de dans contemporan pentru copii între 6 şi 10 ani este gratuit, iar înscrierea se face la adresa cursuri@cndb.ro, în limita locurilor disponibile.

Zilele dansului polonez, la București

| Dans |