Jurnalistul şi analistul politic Emil Hurezeanu va prezenta duminică conferința cu tema “Europa, între crizele de creștere și criza terminală”, în cadrul programului Conferinţele Teatrului Naţional.

“Europa se află în centrul unor crize neobișnuite: un război în Răsărit, între Ucraina și Rusia, declanșat de dorința Ucrainei de apropiere de Europa și de dorința Rusiei de despărțire de Europa”, afirmă Emil Hurezeanu.

Potrivit acestuia, se pune în chestiune capacitatea Occidentului de depășire a crizei economice și a crizelor sociale, a “neputinței politice și morale de gestionare a democrației în era capitalismului moribund”.

“Asistăm la comoția provocată de atentatele teroriste din capitala Franței, pe un fundal de escaladare a fenomenelor de antisemitism, islamofobie și xenofobie în țările fondatoare ale iluminismului și civilizației euro-atlantice. Nu mai putem vorbi nici de creștinism, nici de Islam, ci de furia apusului religiilor. Suntem martorii unei crize mai ample a globalizării, care omogenizează fără să conecteze, ci prin separarea și exacerbarea identităților. O criză a religiei, a ideologiilor colective și integratoare, sfidate de excesele individualismului debusolat, autist și agresiv”, mai spune Hurezeanu.

Potrivit lui Hurezeanu, crizele Europei s-au instalat și între centru și periferie, la nivelul statelor naționale membre ale UE, precum și între “miezul tare al Europei dezvoltate în raport cu țările periferice ale continentului”.

“Alcătuiesc aceste semne și semnale un sindrom temporar, în logica creșterii problematice, sau unul terminal, în logica descreșterii iremediabile a Occidentului?”, se întreabă Hurezeanu.

Emil Hurezeanu s-a născut în 1955 la Sibiu şi este unul dintre cei mai cunoscuți ziariști și analiști politici ai momentului. Între 1975 și 1979 urmează cursurile Facultății de Drept din Cluj-Napoca. Din 1976 devine redactor la revista Echinox, iar din 1978 ocupă postul de secretar de redacție, publicând poezii și critică literară.

După terminarea facultății, în 1979, își adună poeziile în volumul Lecția de anatomie, distins un an mai târziu cu Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor. În 1981, Ana Blandiana, în calitate de câștigătoare a Premiului Herder, oferă bursa redacției Echinox, iar aceasta îl nominalizează pe Emil Hurezeanu care va pleca la Viena în 1982.

După terminarea celor două semestre ale bursei Herder, ajunge la München unde se angajează ca redactor la Radio Europa Liberă, post pe care îl va ocupa din 1983 până în 1995. În octombrie 1983 primește azil politic în Germania. În aceeași perioadă începe să scrie cronici politice și să realizeze rubrica Actualitatea românească. Devine și consultant de specialitate pentru diverse posturi de radio și televiziune europene. În 1985 primește o bursă la Universitatea Charlottesville din Virginia, Statele Unite ale Americii, unde studiază științe politice.

Întors în Germania, își continuă studiile la universități americane din Europa, până la masteratul pe care și-l susține la Boston în Relații Politice Internaționale și Strategice. În 1990 se întoarce în România, lucrând în continuare pentru Europa Liberă. În 1995, postul de radio se mută la Praga, iar Emil Hurezeanu devine pentru scurt timp director. În același an pleacă la Koln pentru a lucra ca director al secției române de la Deutsche Welle, unde scrie editoriale politice. Rămâne aici până în 2002, când se întoarce definitiv în România.

Timp de cinci sezoane este realizatorul emisiunii România mea la postul de televiziune Antena 1, emisiune distinsă cu Premiul APTR 2003, secțiunea talk-show. Din 2005 realizează, alături de Cristian Tudor Popescu, emisiunea Cap și pajură la Realitatea TV. Își continuă cariera în radio prin realizarea emisiunii Interviurile Europa FM la postul cu același nume. În martie 2003 devine consilier personal al primului ministru din acea vreme, Adrian Năstase, pe probleme de analiză politică a unor fenomene externe, demisionând din această funcție după șase luni.

În România publică și două volume de eseuri politice, Între câine și lup (1996) și Cutia Neagră (1997), pentru cel din urmă primind Premiul pentru Publicistică al Uniunii Scriitorilor din România.

Conferinţa va avea loc de la ora 11.00, în Sala Atelier a Teatrului Naţional Bucureşti.

Emil Hurezeanu vorbeşte la TNB despre crizele din Europa