Unul dintre medieviştii noştri de vârf, autor al unor studii fundamentale asupra scrierilor româneşti vechi, istoricul literar Dan Horia Mazilu s-a stins din viaţă la numai 65 de ani, pe 16 septembrie 2008 (se născuse pe 20 aprilie 1943).

Între altele, a fost timp de un deceniu şi jumătate prodecan şi apoi decan al Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti (1990-1996, 1996-2004). De curând, la împlinirea a 70 de ani de la naşterea sa, a apărut, la iniţiativa prof. dr. Silviu Angelescu, cu concursul lector dr. Helga Bogdan-Oprea, un volum omagial Dan Horia Mazilu 70 (Editura Tracus Arte, 2014), cuprinzînd evocări şi studii dedicate profesorului şi istoricului literar. Acesta va fi lansat în ediţia de joi a Cafenelei critice.

Invitaţi: prof. dr. Silviu Angelescu, conf. dr. Oana Murăruş (actual decan al Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti), lector dr. Helga Bogdan-Oprea, conf. dr. Ioan Cristescu (director al Muzeului Literaturii Române din Bucureşti), alţi foşti colegi şi foşti studenţi.

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 1990, la Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti. Reluată în noiembrie 2008, Cafeneaua critică a aniversat 100 de ediţii ale seriei a doua în luna mai 2013. Întîlnirile Cafenelei critice au loc joia seara la Club A.

Evocare Dan Horia Mazilu, la Cafeneaua critică