Filmul „O poveste de dragoste (Lindenfeld)”, de Radu Gabrea, va fi prezentat în avanpremieră la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române, miercuri, de la ora 19.30, în cadrul seriei de evenimente KINObservator, au anunţat organizatorii acesteia.

„O poveste de dragoste (Lindenfeld)”, cu scenariul semnat de Adrian Lustig și Radu Gabrea, este o comedie dramatică inspirată de romanul „Lindenfeld” al lui Ioan T. Morar. Regizorul și producătorul Radu Gabrea i-a distribuit în rolurile principale pe importanții actori români Victor Rebengiuc, Victoria Cociaș, Mircea Diaconu și Ion Caramitru.

În Frankfurt-ul anului 2005, Ulrich (Ully) Winkler, președintele unei mari companii (personaj interpretat de Victor Rebengiuc), vede la televizor un reportaj despre un fost sat șvăbesc din Banat.

Acesta este Lindenfeld, în care Ullie se născuse și trăise până în 1945, când a fugit de prigoană comunistă și a început să facă avere în Germania, încercând să-și șteargă din memorie legăturile sale cu România.

După șase decenii, Ullie este puternic marcat de imaginile văzute la televizor, așa că decide ca, împreună cu Boris, vechiul său servitor și prieten credincios, să plece în secret la Lindenfeld. Acolo o regăsește pe Helga, iubita sa din crudă tinerețe (interpretată la maturitate de Victoria Cociaș). Ceea ce urmează este o poveste dulce-amară, plină de nostalgie, candoare și momente tragicomice.

Avanpremiera filmului este cel de-al 20-lea eveniment din cadrul KINObservator-ului, un program organizat de Arhiva Națională de Filme — Cinemateca Română în colaborare cu revista „Observator cultural”, începând din noiembrie 2012.

Printre cineaștii ale căror filme au fost prezentate și discutate până acum în cadrul programului se numără românii Cristian Mungiu, Dan Chișu, Paul Negoescu, Radu Gabrea, Marian Crișan, Florin Piersic Jr., Călin Peter Netzer, Adrian Sitaru, Cătălin Leescu, Marian Baciu, Corneliu Porumboiu, Igor Cobileanski, Vali Hotea, Tudor Cristian Jurgiu, Anca Damian, Bogdan Mustață, Alexandra Gulea și Vlad Petri, dar și croatul Pavo Marinkovic.

Avanpremieră Radu Gabrea, la Union