Cel mai recent film al lui Jean-Luc Godard, „Adieu au langage”, va fi proiectat în premieră la festivalul Les Films de Cannes a Bucarest care va avea loc în Capitală, între 24 și 30 octombrie, au anunțat organizatorii.

Jean-Luc Godard, unul dintre cei mai influenți regizori din istoria cinematografiei, a surprins anul acesta publicul Festivalului de la Cannes cu primul său lungmetraj în 3D, „Adieu au langage”, distins cu Premiul Juriului la competiția de pe Croazetă. Filmul va fi proiectat în premieră românească la Les Films de Cannes a Bucarest.

Noul experiment vizual al regizorului în vârstă de 83 de ani are în centru un cuplu adulterin și un câine — chiar câinele lui Godard, Roxy. Cum este descris de publicația Variety, „Adieu au langage” este o inventivă și provocatoare meditație despre lumea de astăzi și posibilitățile imaginii. Ca de obicei în ultimii ani, Godard a refuzat invitația de a veni la Cannes.

De asemenea, alte șase premiere de la Cannes, care au adunat împreună peste 70 de premii în festivaluri, intră în program: „Les Combattants” — singurul film cu patru premii la Cannes, „Force Majeure”, „Jauja”, „Beautiful Youth”, „La Jaula de Oro” și noul film al lui Mathieu Amalric, „La chambre bleue”.

„Les Combattants”, de Thomas Cailley este filmul de debut care și-a adjudecat cele mai multe premii la Cannes — patru, în Quinzaine des Réalisateurs, inclusiv trofeul secțiunii și pe cel al criticii (FIPRESCI). Comedie romantică, cronică a vieții de provincie, filmul urmărește relația dintre un tânăr care preia cu reținere o mică afacere de familie și Madeleine, obsedată de armată, sfârșitul lumii și tehnici de supraviețuire.

„Force Majeure/ Tourist”, în regia lui Ruben Ostlund, este câștigător al Premiului Juriului în secțiunea Un Certain Regard și propunerea Suediei la Oscar.

Actorul francez Mathieu Amalric va putea fi văzut la București în „La chambre bleue”, o ecranizare a romanului lui Georges Simenon, pe care o semnează ca regizor. Amalric a revenit la Cannes, în Un Certain Regard, la patru ani după ce a câștigat Premiul de regie în competiție cu „Tournée”.

Preferatul criticii internaționale (FIPRESCI) în secțiunea Un Certain Regard a fost „Jauja”, drama de epocă a unui regizor-cult, argentinianul Lisandro Alonso. Titlul filmului e dat de locul mitic, El Dorado-ul pe care conchistadorii îl căutau în Peru.

Premiul Juriului Ecumenic în Un Certain Regard i-a revenit dramei spaniole „Hermosa Juventud/ Beautiful Youth”, de Jaime Rosales. Inteligent, subtil și plin de tensiune, filmul explorează dilemele generației tinere din Spania, marcată de șomaj și deziluzii. Doi tineri care locuiesc cu mamele lor află că vor avea un copil. Fără loc de muncă și fără bani, cei doi decid să filmeze un porno de amatori.

Despre deziluzii vorbește și „La Jaula de Oro”, un film mexican care a adunat peste 60 de premii. Regizorul spaniol Diego Quemada-Díez semnează unul dintre cele mai bune filme lansate în ultimul an, o dramă a patru adolescenți — jucați de actori non-profesioniști — care decid să plece ilegal din Guatemala spre SUA.

Les Films de Cannes a Bucarest are loc între 24 și 30 octombrie, la Cinema Studio, Patria și Elvira Popescu.

Cel mai recent film al lui Jean-Luc Godard, prezentat la festivalul “Les Films de Cannes a Bucarest”