Startul celei de-a cincea ediții a “British Documentary” va fi dat în data de 6 octombrie, la ora 19.00, a anunțat organizatorii, British Council.

Proiectul include zece proiecții săptămânale care vor avea loc în perioada 6 octombrie — 15 decembrie, în zilele de luni (cu exceptia zilei de 10 noiembrie), începând cu ora 19.00, la Muzeul Național al Țăranului Român, în Studioul “Horia Bernea”.

Filmele sunt subtitrate în limba română, iar intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Păstrând tradiția edițiilor anterioare, filmele ce vor fi prezentate la British Documentary au fost nominalizate sau câștigătoare ale premiilor acordate la Festivalul de film documentar Grierson, din Marea Britanie, în ultimii ani.

Particularitatea proiectului British Documentary constă în diversitatea temelor abordate de documentarele prezentate, de la probleme ale lumii contemporane — escaladarea extremismului religios, conflictele armate din Șiria și din alte zone ale lumii, redefinirea și acceptarea sexualității, statutul femeii în societăți represive—, până la teme artistice si subiecte științifice.

Editia a cincea se deschide cu un documentar despre celebrul scriitor Salman Rushdie, acuzat de blasfemie și urmărit zece ani de o condamnare la moarte.

Documentarul coincide cu publicarea ultimului volum al scriitorului, “Joseph Anton: Memorii”, prezentând o serie de interviuri realizate de Alan Yentob, cu Salman Rushdie însuși și ofițerii însărcinați cu protecția sa, cu membrii familiei lui Rushdie și prietenii săi apropiați.

Programul proiectiilor este disponibil pe website-ul British Council (www.britishcouncil.ro). Filmul programat pentru data de 1 decembrie va fi proiectat pe 2 decembrie, ca urmare a sărbătorilor dedicate Zilei Nationale a României.

British Documentary, editia V, se desfășoară în Bucuresti în parteneriat cu Muzeul National al Țăranului Român, iar la nivel national, proiectul este sustinut de EuropaFM si de partenerii media HotNews, Cinemagia si Sapte Seri.

Programul British Documentary, editia V :

6 octombrie — “Condamnarea la moarte — povestea lui Salman” (82 min.)

13 octombrie—”Siria: Între fronturi” (50 min.)

20 octombrie—”Salma” (91 min.)

27 octombrie—”Ordine si dezordine: povestea energiei” (60 min.)

3 noiembrie — “Zona de siguranță: câmpurile morții Sri Lanka” (96 min.)

17 noiembrie — “Pribegii soselelor” (90 min.)

24 noiembrie—”Problema ajutorului umanitar” (120 min.)

2 decembrie — ora 19.00—”Băiatul de pe plajă” (28 min.)

— ora 19.30—”Regina adolescentă a frumuseții” (60 min.)

8 decembrie — “Computerul vechi de 2000 de ani: mecanismul de la antikythera” (60 min.)

15 decembrie—”În lumina reflectoarelor: norman parkinson” (75 min.)

Scurtă descriere a documentarelor

Condamnarea la moarte: povestea lui Salman (82 min.)

2012, Jill Nichols

Salman Rushdie dezvăluie, pentru prima dată, adevărul celor zece ani în care a stat ascuns ca urmare a condamnării la moarte proclamate de ayatolahul iranian Khomeini.

Documentarul coincide cu publicarea ultimului volum al scriitorului, “Joseph Anton: Memorii”, prezentând o serie de interviuri realizate de Alan Yentob, cu Salman Rushdie însuși și ofițerii însărcinați cu protecția sa, cu membrii familiei lui Rushdie și prietenii săi apropiați.

Siria: între fronturi (49 min.)

2013, Olly Lambert

Regizorul Olly Lambert explorează zona râului sirian Orontes și documentează pozițiile de ambele părți ale frontului sirian: cea a guvernului si a presedintelui Assad si cea a unei grupări de opoziție — Armata Siriană Liberă, într-un documentar fără precedent, considerat a fi cel mai important material jurnalistic realizat pe teritoriul Siriei.

Documentarul este câștigătorul a numeroase premii printre care BAFTĂ, David Bloom și Grierson.

Salma (91 min.)

2013, Kim Longinotto

Odată ajunsă la pubertate, Salma a fost obligată să-și petreacă următorii nouă ani izolată într-o cameră din casa familiei sale. În pofida tuturor greutăților întâmpinate și a privării de libertate, Salma reușește să își găsească un refugiu scriind poezii, care ajung să fie publicate cu ajutorul mamei sale. Lipsa accesului la educatie, discriminarea femeilor si rolul de opresiv al comunității în deciziile membrilor săi sunt doar câteva din problemele ridicate în documentarul realizat de Kim Longinotto, regizoare câștigătoare a numeroase premii internaționale.

Ordine si dezordine: povestea energiei (60 min.)

2012, Nic Stacey

Profesorul Jim Al-Khalili dezvăluie povestea uluitoare a felului în care au fost descoperite legile care guvernează universul. Energia este de o importanță vitală pentru noi toți, însă, ce este ea mai exact?

Profesorul Jim Al-Khalili investighează un set de legi ale fizicii care leagă toate elementele lumii noastre, de la motoare la oameni și stele. Ceea ce aflăm este că energia, atât de importantă în viața de zi cu zi, ne ajută să înțelegem mecanismele din spatele întregului univers.

Zona de siguranță — Câmpurile morții din Sri Lanka (96 min.)

2013, Callum Macrae

Câștigător al premiului publicului în 2013 la Festivalul de Film Internațional pentru Drepturile Omului de la Nuremberg, documentarul lui Callum Macrae urmărește evenimentele tragice ale ultimelor luni ale războiului civil din Sri Lanka, prezentând cu acuratețe unele dintre cele mai grave crime de război și împotriva umanității. Mărturie stau relatările supraviețuitorilor și materialele video înregistrate atât de victime, cât și de uzurpatori.

Pribegii șoselelor (91 min.)

2012, Chris Cottam

Rich Hall ne poartă într-o călătorie personală pentru a defini ce anume caracterizează filmele genului road movie. Încă de la începuturile cinematografiei americane, road movie-ul a fost sinonim cu cultura americană, iar filme precum Bonnie si Clyde, Fructele mâniei si Thelma si Louise au demonstrat memorabil acest lucru. Umorul caracteristic lui Rich Hall, prezentatorul documentarului, urmărește inclusiv modul în care contextul social, economic și politic au contribuit la redefinirea genului artistic.

Problema ajutorului umanitar (120 min)

2012, Ricardo Pollack

Acum 45 de ani, un grup de tineri și-a propus să ofere sprijin victimelor zonelor de conflict, însă au realizat în scurt timp că până și cele mai bune intenții pot fi contestate în fața pericolului iminent.

“Problema cu ajutorul umanitar” analizează îndeaproape întâmplările care au avut loc de-a lungul celor mai mari dezastre umanitare din ultimii 50 de ani. În pofida bunelor intenții, să fi fost ajutorul acordat mai degrabă o piedică?

Băiatul de pe plajă (28 min.)

2013, Emil Langballe

Juma este somer și, ca majoritatea tinerilor kenyeni, visează la o viață mai bună peste hotare. Într-o zi o întâlnește pe Lynn, din Marea Britanie, și deodată Europa pare a să fie mult mai aproape.

Câștigător al premiului la categoria “Cel mai bun documentar de scurt-metraj” la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary, documentarul lui Emil Langballe surprinde complicațiile unei forme de turism aparte, în care promisiunile constituie principala sursă de atracție.

Regina adolescentă a frumuseții (58 min.)

2012, Dan Murdoch

Documentarul lui Dan Murdoch aruncă o privire în culisele concursurilor de frumusete și pune sub semnul întrebării artificialitatea unor astfel de evenimente. Protagonista documentarului, primul adolescent din Marea Britanie care a făcut o operație de schimbare de sex, dezvăluie toate provocările întâmpinate în încercarea de a-și accepta și destăinui propria identitate, de la operațiile estetice până la tentativele de suicid.

Computerul vechi de 2000 de ani: mecanismul de la Antikythera (59 min.)

2012, Michael Beckham

Documentarul dezvăluie povestea extraordinară a computerului vechi de 2000 de ani, construit de grecii antici, precum și întreaga mobilizare de forțe susținută de o echipă de cercetători internaționali pentru a afla misterul din spatele acestui artefact unic, cunoscut drept “mecanismul de la Antikythera”.

În lumina reflectoarelor: Norman Parkinson (75 min.)

2013, Nicola Roberts

Norman Parkinson este cunoscut atât pentru îndelungata sa carieră ca fotograf revolutionar în domeniul modei, cât și drept un personaj excentric, pasionat de gastronomie, care și-a creat propria marcă de cârnați. Fotografiile impresionante, precum și înregistrări ce până acum nu au fost accesibile publicului constituie farmecul aparte și ineditul acestui documentar, alături de interviuri cu Iman, Jerry Hall, Carmen Dell’Orefice și Grace Coddington, directorul de creație al prestigioasei reviste de modă Vogue.

Cele mai bune documentare britanice pot fi vazute la cea de-a cincea editie a British Documentary