Fiecare cineast alcătuiește o listă cu „50 din cele mai importante filme pentru ei într-un moment sau altul din viața lor”, în vederea creării „unui vast site de VLC cu filme clasice, care ne-au hrănit și format”, a afirmat regizoarea franceză Pascale Ferran la o conferință de presă.

În total 26 de regizori s-au asociat la crearea lacinetek.com, printre care francezii Jacques Audiard, Bertrand Bonello, Olivier Assayas, Jean-Pierre Jeunet, Costa-Gavras, Agnes Varda, Michel Hazanavicius, americanul James Gray, japonezul Hirokazu Kore-Eda și thailandezul Apichatpong Weerasethakul. Unele filme sunt însoțite de bonusuri ale regizorilor, care își explică alegerea, precum și de materiale de arhivă.

„Cred că nimic nu este mai emoționant decât un regizor care vorbește despre alt regizor”, a spus cineastul francez Cedric Klapisch. Cinetek propune deocamdată un catalog de circa 950 de filme de toate genurile și dintr-un număr mare de țări, de la începuturile cinematografiei până în anul 2000. Dintre acestea 400 sunt deja disponibile pe site, organizatorii obținând drepturile de difuzare a lor. Circa 130 sunt disponibile prima dată pe VLC.

Oferta urmează să se îmbogățească, inițiatorii propunându-și să adauge cel puțin un nou cineast pe lună.

Cinetek, site de video la cerere conceput de regizori

| Evenimente, Film |