La Sala Union a Cinematecii Române va fi prezentat joi, de la ora 19.30, lungmetrajul documentar, produs independent, “Colțuri de București”, în regia lui Vlad Trandafir.

“Colțuri de București este un proiect video care își propune să cerceteze și să aducă împreună afectivitățile bucureștenilor pentru locurile care definesc peisajul urban. Simțul comun pare încredințat de convingerea că obligatorie pentru evoluția interioară, pentru dobândirea unei relații favorabile cu mediul social, este cunoașterea unor locuri desemnate generic prin obiective turistice — cunoaștere nedublată, mai niciodată, de un real stimul interior. Altfel spus, de un mod de a învăța nedeterminat de curiozitate, de înclinație naturală, ci de o prea mare încredere în succesul acumulării de informații. E o predispoziție care, în ciuda aparenței, alimentează confuzia și căreia, credem, i se cere opusă o reacție. Așa stând lucrurile, misiunea noastră constă în stimularea spectatorilor de a lua act de imensul fond afectiv asociat unor locuri din București — practic, capitalul lui intim, chipul lui mai profund—, neavând altă consecință decât o necesară, indispensabilă, înnoire a privirii. Colțuri de București aspiră să fie, pentru imboldul turistic, ceea ce cunoașterea adevărată este pentru învățatul pe de rost”, afirmă regizorul Vlad Trandafir.

Filmul include o colecție de confidențe, întâmplate în “colțuri” din București și mărturisite de iubitori de București. Astfel, în film apar Adina Nanu, Neagu Djuvara, Dan C. Mihăilescu, Tiberiu Soare, Georgeta Filitti, Marius Constantinescu, Vintilă Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Paul Negoescu, Gabriel Sandu, Laura Marinescu, Romulus Bena, Radu Paraschivescu, Andra Ilie, Simona Ghiță, Andrei Mateiu, Vlad Eftenie, Paul Manolescu, Eugen Istodor şi alţii.

Proiecția va fi urmată de o discuție cu realizatorii filmului. Evenimentul este al optulea din seria “Independent Union”, inițiată în februarie la Cinemateca Union și menită a promova producția cinematografică independentă din România. Tariful unic de acces la aceste evenimente este de trei lei.

“Colțuri de București”, la Independent Union

| Film |