Competiţie dedicată scurtmetrajelor româneşti, în premieră la Festivalul Internaţional de Film NexT

Tinerii cineaşti români vor avea, pentru prima dată, o competiţie dedicată lor, la Festivalul Internaţional de Film NexT, care se va desfăşura între 3 şi 7 aprilie în Bucureşti, au anunţat marţi organizatorii manifestării.

În prima ediţie a competiţiei naţionale, 14 scurtmetraje româneşti dintre cele mai bune lansate în ultimul an, selecţionate de criticii Irina Trocan şi Andrei Rus, vor concura pentru Premiul pentru Cel mai bun film românesc şi Premiul publicului pentru film românesc. Secţiunea este prezentată de HBO România.

„Una dintre cele mai importante dorinţe ale organizatorilor NexT este aceea de a sprijini cât mai mult talentele tinere din România. De aceea, sper că prezenţa acestor 14 filme în festival va atrage atenţia asupra realizatorilor şi îi va încuraja şi ajuta să continue. Ca selecţie, ne-am dorit să prezentăm diversitatea formelor şi formulelor pe care tinerii cineaşti din România le preferă, aşa că ne-a interesat să alegem filme cât mai variate, din toate punctele de vedere”, a declarat co-selecţionerul Andrei Rus.

„Suntem pentru al 7-lea an consecutiv alături de NexT şi, ca în fiecare an, ne bucurăm ca putem susţine un festival atât de bine realizat, care are în spate o echipă grozavă. La cea de-a 8-a ediţie, HBO România prezintă competiţia românească şi ne propunem, ca de fiecare dată, să  sprijinim filmul românesc şi, implicit, pe creatorii acestuia. Suntem onoraţi să putem oferi premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc lansat în ultimul an şi aşteptăm cu interes competiţia”, a spus Ofelia Năstase, PR Coordinator HBO Romania.

Trei dintre cele 14 scurtmetraje aparţin unor regizori cunoscuţi, cu lungmetraje în portofoliu: Colecţia de arome, de Igor Cobileanski, drama unui tată şi a fiului său care se luptă să procure medicamente pentru mamă, Excursie, povestea lui Adrian Sitaru despre un băieţel care dispare brusc după câteva zile în care îşi filmează viaţa, atunci când află că extratereştrii au aterizat în România, şi Jurnal #2, un film experimental de Adina Pintilie despre interacţiunea subtilă dintre o actriţă şi un regizor.

Doi dintre concurenţi se regăsesc şi în Competiţia internaţională: Raia Al Souliman, cu povestea de dragoste din Idle, şi Mihnea Andrei Ciorică, regizorul filmului Mâine, Bach…, în care un băieţel de 10 ani, afectat de divorţul părinţilor săi, se refugiază în muzică.

În competiţie intră şi Sânziana Nicola (Duminică), Nicolae Constantin Tănase (12 minute), Mihai Sofronea (Copacul), Alexandru Ispas (1969), Bogdan Drumea (Bruiaj), Matei Lucaci-Grunberg (Şi băieţii câteodată), Radu Constantin Vasile (Catafalce), Sergiu Lupşe (Tatăl nostru) şi Alexandru Petru Badeliţă (Autism).

Juriul ambelor competiţii – cea internaţională şi naţională – este alcătuit din renumitul cineast britanic Peter Webber (Girl with a Pearl Earring), Karel Och (Cehia, directorul artistic al Festivalului de la Karlovy Vary), Martina Bleis (Germania, membră a comitetului de selecţie al Berlinale Co-Production Market), Julia Sinkevych (Ucraina, coordonatoarea Departamentului de Evenimente şi Proiecte internaţionale la Festivalul de Film de la Odessa), Alfonso González Aguilar (Spania, compozitor de muzică de film), Vava Ştefănescu (România, coregraf, manager cultural) şi Vlaicu Golcea (România, muzician).

Competiţie dedicată scurtmetrajelor româneşti, în premieră la Festivalul Internaţional de Film NexT

| Film |