Filmul „De ce eu?” în regia lui Tudor Giurgiu va avea premiera pe marile ecrane românești pe 27 februarie, au anuțat printr-un comunicat producătorii.

Filmul este inspirat de un caz real petrecut în România la începutul anilor 2000, cel al sinuciderii procurorului Cristian Panait.

Bazat pe fapte reale, „De ce eu?” spune povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000, după cum se spune în comunicat.

Cristian investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals și uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicații la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiție. Încercând să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate, mai arată sursa citată.

“Un film inspirat dintr-o realitate atât de puternică poate fi făcut într-o mie de feluri. Pe mine, însă, mă interesează strict demontarea mecanismelor prin care un om puternic, la propriu și la figurat, ajunge în doar 20 de zile să-și ia viața. Ce mecanisme, ce resorturi interne se declanșează în momentul în care descoperi că tot sistemul pentru care ai lucrat și în care te-ai format e corupt și putred din temelii? E, practic, un film despre dezintegrarea rapidă a unui om care alege să lupte, din interior, împotriva sistemului”, a declarat Tudor Giurgiu.

Protagonist al filmului este Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, aflat la primul său rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuția este întregită de actorii Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smărăndache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu.

Regia îi aparține lui Tudor Giurgiu, aflat la cel de-al treilea lungmetraj din carieră după „Legături bolnăvicioase” (2006) și „Despre oameni și melci” (2012). Acesta semnează și scenariul, alături de Loredana Novak. Director de imagine este Marius Panduru, montajul este semnat de Lemhenyi Reka, de scenografie s-a ocupat Cristian Niculescu, iar costumele au fost create de Szelyes Andrea. Muzica este compusă de Viktor Chouchkov.

„De ce eu?” este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA și SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Coproducători sunt Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films.

Proiectul a fost dezvoltat în cadrul Berlinale Coproduction Market, EAVE — European Audiovisual Entrepreneurs și CineLink Co-Production Market.

În România, filmul va fi distribuit de Ro Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film.

Cristian Panait s-a sinucis pe 10 aprilie 2002, la vârsta de 29 de ani, aruncându-se de la etajul patru al locuinței sale din București. Cu un an în urmă, fusese numit procuror la Secția de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului Curții Supreme de Justiție.

„De ce eu?” de Tudor Giurgiu, în cinematografele românești din 27 februarie