Gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica din data de 8 aprilie, ora 20.00, de la Cinema Studio, aduce în România, în premieră, unul dintre filmele care au umplut recent sălile de cinema la Festivalul de la Berlin: Diplomatie/ Diplomaţie, în regia lui Volker Schlöndorff.

În închidere, pe 13 aprilie, va fi proiectată o superproducţie regizată de Feng Xiaogang – supranumit „Spielberg al Chinei” – şi propusă de China la Oscarurile de anul acesta, Back to 1942/ Înapoi în 1942, cu Adrien Brody şi Tim Robbins.

Proiectat la Berlin 2014 în premieră mondială, Diplomaţie pune faţă în faţă doi actori de excepţie, în rolurile a două figuri politice care au schimbat cursul istoriei, în timpul celui de-al doilea război mondial. În noaptea dinspre 24 spre 25 august 1944, generalul nazist Dietrich von Choltitz (Niels Arestrup) se pregăteşte să dinamiteze Parisul, la ordinul lui Hitler, înainte ca armata să părăsească oraşul. Consulul suedez Raoul Nordling (André Dussollier), apărut de nicăieri în hotelul de lux cu uşi ascunse, încearcă să-l convingă de absurditatea gestului.

„Filmul e plin de un suspans psihologic veritabil, remarcabil gestionat de Volker Schlöndorff. El pune faţă în faţă, cu o rară intensitate, doi oameni care jonglează continuu într-un limbaj diplomatic, dar niciodată derutant sau plictisitor”, scrie „Le Parisien”.

Alături de Werner Herzog şi Wim Wenders, Volker Schlöndorff este unul dintre cei mai apreciaţi regizori germani. Cu adaptarea romanului lui Günter Grass, The Tin Drum/ Toba de tinichea (1979), a câştigat Palme d’Or la Festivalul de la Cannes (premiu pe care l-a împărţit cu Apocalypse Now, al lui Francis Ford Coppola) şi Oscarul pentru film străin.

Spectaculos va fi şi filmul care va închide cea de-a treia ediţie, pe 13 aprilie, de la 20.00, la Cinema Studio, Înapoi în 1942 / Yi jiu si er / Back to 1942. Propunerea Chinei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin anul acesta, regizată de cineastul supranumit „Spielberg al Chinei”, Feng Xiaogang, autorul unor blockbustere ca Aftershock, îi are pe Adrien Brody şi Tim Robbins în distribuţie, alături de Guoli Zhang, Hanyu Zhang şi Wei Fan. Superproducţia istorică reia un episod întunecat din trecutul Chinei, din timpul războiului cu Japonia, când provincia Henan a fost afectată de o foamete cumplită, soldată cu milioane de victime. Uriaşa producţie, realizată cu resurse umane şi tehnice impresionante, a fost lider de box office în weekend-ul lansării în China, cu încasări de peste 20 de milioane de dolari. Back to 1942 a fost filmul-surpriză al Festivalului Internaţional de Film de la Roma.

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica va avea loc între 8 şi 13 aprilie, la Cinema Studio, Elvira Popescu şi Union.

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

 

„Diplomaţie” deschide Cinepolitica 2014. O superproducţie cu Adrien Brody, în închidere