Documentare britanice de excepție, prezentate la Muzeul Ţăranului Român

British Council organizează la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în perioada 24 februarie – 14 aprilie, cea de-a patra ediție a proiectului „British Documentary”, potrivit unui comunicat de presă.

Documentarele prezentate au fost incluse în selecţia Festivalului de Film Documentar Grierson din Marea Britanie. Ca și la edițiile precedente ale proiectului, temele abordate sunt foarte variate, potrivit sursei citate.

Proiecțiile vor începe în data de 24 februarie cu documentarul „Ziua în care John Lennon a fost ucis”, realizat de câștigătorul premiului BAFTA pentru televiziune Michael Waldman. În continuare, „Copilul meu, protestatarul”, caracterizat drept „fascinant” de Sunday Times și „devastator de direct” de către The Guardian, este o pătrundere puternică în cadrul domestic al revoltelor din Anglia, după cum se arată în comunicat.”Detectivul bengalez” dezvăluie secretele Calcuttei și ale comunității bengaleze din Londra.

Totodată, documentarul „Textura cosmosului: Odiseea Spațială” își propune să fie cea mai convingătoare, ilustrativă și completă imagine a fizicii moderne văzută vreodată pe ecran, iar „Ghidul hasidic pentru dragoste, căsătorie și găsirea unei soții” permite accesul publicului în comunitatea evreiască hasidimă din Stamford Hill, Londra, o comunitate de obicei închisă, se mai spune în comunicat. „Lupta pentru Barking” urmărește un moment istoric în politica britanică, iar thriller-ul politic „Sfârșitul jocului” îl aduce în prim-plan pe regizorul filmului Vantage Point – Peter Travis și spune povestea conversațiilor secrete ce au dus la sfârșitul apartheid-ului în Africa de Sud.

De asemenea, filmele de scurtmetraj „Mostar” și „Îngrijindu-l pe Calum” aduc în atenția publicului două povești tragice. „Îngrijindu-l pe Calum” a primit premiul Grierson pentru cel mai bun documentar realizat de studenți.

„Mugabe și africanii albi”, câștigător al premiului British Independent Film pentru cel mai bun documentar, este singurul documentar de lungmetraj filmat în Zimbabwe în ultimii ani, unde există încă o interdicție totală pentru presă.

Nominalizat la Oscar în 2012, „Până în iad și înapoi” explorează lupta crâncenă a unui om cu urmările devastatoare ale războiului, precum și artificialitatea neliniștitoare a vieții de după război.

Proiecțiile celor 11 filme documentare incluse în programul acestei ediţii vor avea loc la Muzeul Național al Țăranului Român, Studioul Horia Bernea, în fiecare seară de luni, cu excepția zilei de 17 martie, începând cu ora 19.00.

Filmele sunt subtitrate în limba română. Intrarea este liberă, în limita locurilor existente.

Documentare britanice de excepție, prezentate la Muzeul Ţăranului Român