Festivalul de Film “Cinema şi Popagandă”, la prima ediţie

Cinemateca Eforie din Bucureşti va găzdui, în perioada 12-16 martie,prima ediţie a Festivalului de Film “Cinema şi Popagandă”, care se va desfăşura sub sloganul „Cinefili de toate vârstele, uniţi-vă!”, se arată într-un comunicat de presă.

Pentru a reaminti perioada propagandei comuniste la festival vor fi prezentate zece filme, cinci lungmetraje de ficţiune, cinci scurtmetraje şi 15 jurnale de actualităţi reprezentative acelei epoci.

Potrivit organizatorilor, festivalul „Cinema şi propagandă” reprezintă “un concept absolut original şi inovator, imperios necesar pentru societatea românească de azi”. “Propaganda (termen prin care înţelegem „orice operaţiune sistematică menită să influenţeze opinia masei şi să determine finalmente atitudini/acţiuni în avantajul sau dezavantajul unei persoane sau al unui grup”) a pătruns în cinema la foarte puţin timp de la naşterea celei mai tinere arte şi nu a mai părăsit-o până astăzi (…) Festivalul, ca instrument de educaţie, nu îşi propune să îi stimuleze pe spectatori să folosească propaganda în scop propriu, ci să înţeleagă mecanismele propagandei, pentru a se feri de acest fenomen nociv, dar omniprezent. Implicit, acest festival oferă posibilitatea de a determina revigorarea conştiinţei civice şi responsabilităţii sociale ale românilor, în spiritul adevăratelor valori ale democraţiei şi ale umanismului”, se spune în comunicat.

Festivalul Naţional de Film Cinema & Propagandă se desfăşoară sub sloganul sugestiv „Cinefili de toate vârstele, uniţi-vă!”, deoarece se adresează unui public larg şi variat, de la spectatorii tineri, care s-au născut într-o societate liberă şi democratică, până la cei vârstnici, care au cunoscut din proprie experienţă influenţa malefică a propagandei într-un regim totalitar, mai arată organizatorii.

“În istoria filmului românesc, propaganda s-a manifestat încă de la primul lungmetraj, Independenţa României (1912), însă de abia în perioada comunistă ea a devenit aproape omniprezentă, afectând marea majoritate a producţiilor cinematografice. De aceea, Festivalul Naţional de Film Cinema & Propagandă se concentrează asupra filmelor româneşti (lungmetraje şi scurtmetraje, de ficţiune şi documentare) produse între 1945 şi 1989, în care propaganda joacă un rol esenţial. Proiecţiile filmelor relevante din acea perioadă sunt completate cu workshop-uri, susţinute de experţi în domeniu, pentru a-i ajuta pe spectatori să beneficieze la maximum de această experienţă, ajungând la o înţelegere mai profundă a fenomenului”, se mai spune în comunicat.

Directorul primei ediţii a festivalului va fi jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

Proiecţiile vor avea loc între orele  19.00 şi 21.00, iar intrarea va fi liberă.

Festivalul de Film “Cinema şi Popagandă”, la prima ediţie