Cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Internațional de Film DaKINO se va desfășura în perioada 26-29 martie, la Cinema PRO și Hollywood Multiplex București Mall, și este organizat de Primăria Sectorului 3 în parteneriat cu Fundația FAMart și în colaborare cu Fundația DaKINO.

Festivalul va fi deschis cu lungmetrajul “Still Alice”, cu Julianne Moore în rolul principal, prezentat în premieră, într-o singură proiecție în România. Filmul urmărește povestea lui Alice Howland, profesoară de lingvistică renumită, și mamă a trei copii acum adulți. Alice începe să uite cuvinte, iar după ce este diagnosticată cu maladia Alzheimer relația ei cu cei din familie trece prin momente dificile.

Regia este semnată de Richard Glatzer și de Wash Westmoreland. Richard Glatzer s-a stins din viață pe 10 martie 2015 după o luptă de patru ani cu scleroză laterală amiotrofică. N-a putut fi prezent la ceremonia premiilor Oscar, unde Julianne Moore a primit statueta pentru cea mai bună actriță în rol principal, însă declara “ceea ce găsesc ironic este că, în starea în care mă aflam, am fost capabil să fac un film care, din punct de vedere creativ, este tot ce mi-am dorit vreodată”.

Dintre filmele de Oscar din acest an, DaKINO 24 va prezenta și “Wild”, de Jean-Marc Vallée, care a primit două nominalizări la premiile Oscar, pentru cea mai bună actriță în rol principal, Reese Witherspoon, și pentru cea mai bună actriță în rol secundar, Laura Dern.

De asemenea, va fi prezentat “12 ani de copilărie/ Boyhood”, de Richard Linklater, pentru care Patricia Arquette a câștigat premiul Oscar, premiul BAFTA și Globul de Aur pentru cea mai bună actriță în rol secundar.

Competiția oficială de scurtmetraje românești la Festivalul Internațional de Film DaKINO va fi compusă din peliculele “Apăsătoarele îndatoriri ale cetățeanului Crăciun”, de Claudiu Bolchiș, “În familie”, de Andrei Cotarcea, “The story of little Hans”, de Daniel Djamo, “Candy Crush”, de Andrei Georgescu, “De ce au dispărut dinozaurii”, de Mihai Ghiță, “Amnezia”, de Jamil Hendi, “Pui de somn”, de Paul Mureșan, “Fantezie în DO minor”, de Rareș Neagu & Ștefan Marin, și “Have sweet dreams”, de Ciprian Suhar.

Competiția de Scurtmetraje DaKINO 24 include 27 de filme din 13 țări, selecția aparținând criticului de film Irina Margareta Nistor.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc joi, la Cinema PRO, la ora 20.00.

Pentru locuitorii Sectorului 3, accesul la DaKINO 24 este liber, în limita locurilor disponibile în sălile de cinema. Pentru rezervări și informații suplimentare, persoanele interesate se pot adresa la numerele de telefon 021.326.27.67, 0759.99.02.42 sau la adresa de e-mail cultura@primarie3.ro.

Festivalul Internațional de Film DaKINO, la cea de-a 24-a ediție