Prima ediţie a festivalului Cinema REPER – „Filmele care mă fac mai bun”, parte a unui amplu proiect de mentorat cultural, va avea loc în perioada 7-17 aprilie la Bucureşti, au anunţat organizatorii, Fundaţia Culturală Art Promo.

Nu mai puţin de 25 de filme cu potenţial educaţional, destinate adolescenţilor şi nu numai, vor fi proiectate în regim de gratuitate la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, sala Horia Bernea.

În programul primei ediţii a manifestării se regăsesc atât filme-cult, capodopere ale cinematografiei mondiale, precum La Strada (1954), Baieţii din strada Paul (The Boys from Paul Street, 1969) sau Carele de foc (Chariots of Fire, 1981), dar şi lung-metraje mai recente însă nu mai puţin cunoscute, ca Tărâmul visurilor (Beasts of the Southern Wild, 2012) sau Paradisul spulberat (The Broken Circle Breakdown, 2012). Programul complet al proiecţiilor este disponibil online pe site-ul festivalului ww.cinemareper.ro.

„Ce poate fi mai ispititor decât să vezi sau să revezi capodopere, fără de care viaţa e mai săracă, mai puţin poetică, mai puţin luminoasă şi, mai ales, mai banală şi mai anostă?”, spune Irina-Margareta Nistor, critic de film şi autoarea selecţiei de filme pentru prima ediţie a festivalului.

Proiectul de mentorat Cinema REPER este un proiect de educaţie prin cultură, mai precis de educaţie cu ajutorul filmului, şi nu o simplă iniţiativă de educaţie cinematografică. Cinema REPER urmăreşte relevarea valorilor umane perene prin intermediul limbajului cinematografic, folosirea „filmului reper” (filmul cu valoare artistică şi valoare moral-existenţiala) ca pe un mijloc al descoperirii şi al transformării de sine care să ne ajute să răspundem la marile întrebări ale existenţei, să înlocuiască pe a avea cu a fi, să ne facă mai buni, mai generoşi, mai solidari, mai atenţi la cel de lângă noi, să păstreze şi să valorifice trecutul, să repună în drepturi normele morale moştenite, să stimuleze imaginaţia morală, să aducă în faţa spectatorului, pe lângă istoria, tradiţiile, moştenirea spirituală şi culturală proprie, şi pe acelea ale altor popoare, să devină un mijloc al cunoaşterii şi al acceptării reciproce”, spun organizatorii festivalului.

Cinema REPER se desfăşoară în regim de gratuitate în săli de spectacol,în şcoli, în penitenciare şi în oricare alte spaţii în care copii, adolescenţi, tineri, persoane cu probleme speciale sau private de libertate pot beneficia de întâlnirea cu filme reper şi cu mentori pentru împlinirea scopului amintit.

În programul primei ediţii a Cinema REPER, proiecţiile de la orele 11, 12 şi 15.30 vor fi dedicate elevilor. Participarea altor categorii de spectatori va fi posibilă în limita locurilor disponibile. În perioada 7-11 aprilie, filmele de la 15.30 vor fi prezentate de critici de film şi vor fi urmate de discuţii. Proiecţiile de seara sunt pentru publicul general. Accesul la toate proiecţiile este gratuit.

Festivalul Cinema REPER este organizat de Fundaţia Culturală Art Promo cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Filmele care ne fac mai buni, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român