Spectatorii Festivalului Internațional de Film NexT, care va avea loc în Bucureşti între 3 şi 7 aprilie, sunt invitați să intre în discuție despre rolul festivalurilor, co-producții, oportunități de finanțare, Europa Creativă, regie sau muzică de film, la cele nouă seminarii din acest an.

Dezbaterile vor completa proiecțiile celor 123 de filme din selecția NexT 2014, în 14 secțiuni diferite. Printre invitații seminariilor se numără Corina Șuteu, președintele Romanian Film Initiative, Alfonso González Aguilar, compozitor de muzică de film stabilit la Los Angeles, Valentina Miu, coordonatoare a MEDIA Desk România, Martina Bleis (Berlinale Co-production Market), Karel Och (director artistic, Festivalul de la Karlovy Vary), Julia Sinkevych (Festivalul de la Odessa), Mihai Chirilov (director artistic TIFF).

Pe 6 aprilie, de la 13.00, Peter Webber, unul dintre cei mai cunoscuți cineaști britanici, nominalizat la Oscar, Globul de Aur și BAFTA pentru Girl with a Pearl Earring, va susține un masterclass de regie în Sala de Cinema a UNATC, deschis tuturor pasionaților de film. Intrarea este liberă la toate seminariile.

Programul dezbaterilor va fi următorul:

Vineri, 4 aprilie (Ceainăria Cărturești)

11.00: Rolul festivalurilor în viața culturală și socială a comunităților mici (90′)

Invitați: Andreea Borțun (Ideo Ideis), Gabriela Suciu (Festivalul de Film Victoria), Oana Giurgiu (Festivalul Luna Plină), Corina Șuteu (Festivalul Dilema Veche)

Filmul și teatrul ajung în zone dezavantajate cultural: Alexandria, Victoria, Biertan, Alba-Iulia. Festivalurile organizate de invitații acestui seminar urmăresc revigorarea vieții comunității, recrearea spațiilor în orașe în care sălile de teatru și cinema au murit încet.

12.30: Politicile culturale și circulația operelor cinematografice, despre excepția culturală în contextul globalizării (90′)

Invitat: Corina Șuteu

Prezentarea va oferi o perspectivă comparată asupra politicilor culturale europene și americane, cu accent pe consecințele pieței globalizate asupra noțiunii europene de identitate, creativitate, comunicare în producția cinematografică.

Sâmbătă, 5 aprilie (Ceainăria Cărturești)

11.00: Prezentare Cinelab International (Londra-București-Atena) (60′)

Invitat: Rodrigo Ruiz-Tarazona

Cinelab International este ultimul dintre lanțurile de companii de post-producție care sprijină producătorii și distribuitorii independenți ce doresc servicii personalizate.

12.00: Cum să-ți construiești o carieră în muzica de film în Los Angeles? (90′)

Invitat: Alfonso González Aguilar

Alfonso González Aguilar, compozitor de muzică de film de origine spaniolă, stabilit în Los Angeles, va vorbi despre experiența sa în industria americană de film.

13.30: Ce-a fost mai întâi? Sunetul sau mișcarea? (90′)

Vorbitori: Vava Ștefănescu, Vlaicu Golcea

Vava Ștefănescu, coregrafă și dansatoare, și Vlaicu Golcea, muzician de jazz, contrabasist, sound designer, compozitor de muzică de teatru, de dans contemporan, film și instalații multimedia vorbesc despre lucrul împreună la crearea unui spectacol.

Duminică, 6 aprilie (Sala de Cinema a UNATC)

13.00: Masterclass de regie de film — Peter Webber (120′)

Peter Webber, regizor britanic, cunoscut pentru multipremiatul său film de debut Fata cu cercel de perlă (nominalizat la trei premii Oscar) și, de asemenea, pentru Hannibal Rising, vorbește despre experiența sa în cinematografie.

Luni, 7 aprilie (Ceainăria Cărturești)

11.00: Despre co-producții în Europa (90′)

Moderator: Ada Solomon

Producători din Suedia, Ungaria, Germania, Grecia, Belgia și România, aduși laolaltă de prima ediție a NexT Short Film Market, vor încerca să răspundă la întrebarea: ‘Cât de mult și în ce fel au îmbogățit și îmbunătățit coproducțiile peisajul filmului european?’

12.30: Prezentare Europa Creativă (30′)

Invitat: Valentina Miu

Începând din acest an, Europa Creativă va crea noi oportunități internaționale, piețe și public, continuând să dezvolte inițiativele de succes ale programului MEDIA. Valentina Miu, coordonatoare a MEDIA Desk România, va rezuma strategiile subprogramului.

13.30: Festivaluri mari în orașe mari și mici. De la Berlin la Karlovy Vary, via Cluj și Odessa Invitați: Martina Bleis, Karel Och, Julia Sinkevych, Mihai Chirilov

Moderator: Ada Solomon

Cei trei membri ai juriului, Martina Bleis (Berlinale), Karel Och (Festivalul de Film de la Karlovy Vary) și Julia Sinkevych (Festivalul de Film de la Odessa), alături de Mihai Chirilov (TIFF), își vor împărtăși experiența ca directori de festival și selecționeri, analizând importanța festivalurilor pe traseul parcurs de film către marele public.

Programul integral al festivalului poate fi consultat aici: http://www.nextfilmfestival.ro/program/. Abonamentele și biletele pot fi cumpărate deja, în avans, de pe www.eventbook.ro și de la Librăria Engleză Anthony Frost. Din 3 aprilie, vor fi puse în vânzare și la casieriile Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu și CinemaPRO (4 aprilie, pentru Oscars Night). Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Festivalul Internațional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT. Cea de-a opta ediție va avea loc între 3 și 7 aprilie, la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPro, Club Control, J’ai Bistrot, Club Spice, Ceainăria Cărturești.

Filmele de la Festivalul NexT, însoţite de dezbateri şi ateliere de regie