Cea de-a cincea ediție a evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc va avea loc pe 19 septembrie, în București și Cluj-Napoca.

Spectatorii vor avea ocazia să vizioneze producții recent lansate pe marile ecrane, care s-au bucurat de succes la public, cât și de filme clasice, care au rămas în istoria cinematografiei românești. Din selecție nu lipsesc nici documentare originale sau cele mai bune scurtmetraje românești ale anului 2014.

Cu toate că vara tocmai a trecut, cinefilii vor avea parte de încă o vacanță la mare alături de personajele din #Selfie (r. Cristina Iacob). În loc să se pregătească pentru cel mai important examen din viața lor, trei absolvente de liceu, decid să plece la mare și să uite de școală, iar cei trei tineri pe care îi întâlnesc pe litoral par mai mult decât dispuși să le ajute.

Secțiunea “Panoramă 2013” aduce cele mai apreciate titluri ale anului trecut, printre care se numără filmul lui Stere Gulea, Sunt o babă comunistă, avându-i ca protagoniști pe Marian Râlea și Luminița Gheorghiu, prezentând viața liniștită a unui cuplu din provincie, ce este tulburată de marea veste a reîntoarcerii acasă a fiicei lor, alături de logodnicul ei canadian, precum și câștigătoarea a trei Premii Gopo, ecranizarea binecunoscutei nuvele Domnișoara Christina (r. Alexandru Maftei), ce își așteaptă fanii pentru o porție de horror românesc, avându-i în distribuție pe Maia Morgenstern, Tudor Istodor, Ioana Anastasia Anton, Anastasia Dumitrescu.

Horațiu Mălăele, în calitate de regizor și actor, vă invită să aflați povestea a trei prieteni, care, după o seară petrecută într-o cîrciumă în care imigranții își varsă amarul, plătesc o țigancă să le ghicească viitorul și aceasta le prezice data exactă a morții și modul în care vor muri. Și de aici începe distracția în Funeralii fericite.

Câștigător a două trofee la Gala Premiilor Gopo 2014, printre care cel mai bun film de debut, La limita de jos a cerului (r. Igor Cobileanski) prezintă povestea lui Viorel, un traficant mărunt de droguri care trăiește într-un orășel uitat de lume din Republica Moldova, decis să își schimbe viața în bine.

Din categoria documentare, cinefilii se vor bucura de Afacerea Tănase, film regizat de Ionuț Teianu, scenaristul succesului de box-office Despre oameni și melci, ce prezintă cea mai incredibilă operațiune din Războiul Rece, și de City Tour, în regia lui Andrei-Nicolae Teodorescu, o producție UNATC, în care se explorează relația dintre Asociația Română Anti-SIDA și oamenii cărora le sunt dedicate proiectele asociației.

Binecunoscutul documentar București, unde ești? (r. Vlad Petri) va prezenta spectatorilor care nu au reușit să-l vizioneze până acum, desfășurarea protestelor din 2012, printr-o analiză a străzii pornind de la poveștile oamenilor, de la revendicările, dorințele și viziunile lor despre democrație.

Iubitorii de film clasic se vor putea bucura la Noaptea Albă de două titluri intrate în patrimoniu, semnate de regizorul Lucian Pintilie. Balanța prezintă povestea lui Nela, interpretată de Maia Morgenstern, o tânără profesoară, care are grijă de tatăl ei, fost colonel în Securitate, acum pe moarte. El vrea ca trupul său să fie folosit pentru cercetări medicale, dar Universitatea refuză, din moment ce frigiderele sale sunt stricate. Povestea prinde curs când Nela pleacă în provincie, unde a fost repartizată la o școală și îl întâlnește pe Mitică, personaj jucat de Răzvan Vasilescu, un doctor la spitalul local care, ca și ea, nu acceptă compromisurile și e plin de visuri și optimism. Cei doi îi deranjează pe toți cei din jur cu atitudinea lor dar vor reuși să facă față provocărilor vieții, de parcă ar fi fost atinși de grația divină… Pentru rolul interpretat, Maia Morgenstern a fost premiată în 1993 de Academia Europeană de Film ca fiind Cea mai bună actriță.

Niki Ardelean, colonel în rezervă îl aduce în prim-plan pe maestrul Victor Rebengiuc. Niki este colonel în rezervă. Fiul său tocmai a decedat, iar fiica sa este căsătorită cu fiul lui Florian, vecinul de peste drum. Florian, desprins din atmosfera boemă a anilor “70, este un cameraman amator pasionat a cărui natură de tiran refulat se exercită asupra lui Niki. Florian îl va deposeda pe Niki de tot ceea ce are: bunuri materiale, valori morale, imaginea despre sine însuși, demnitate, tot ceea ce constituie în definitiv un om. Cu toate acestea, de Ziua Armatei, lucrurile iau un alt curs.

Conceput ca urmare a necesității de promovare constantă a filmului românesc și inspirat de succesul pe care l-au avut proiecte similare, evenimentul Noaptea Albă a Filmului Românesc își propune să ofere publicului larg ocazia de a petrece o noapte în compania unor filme românești de toate genurile, realizate de cineaști din toate generațiile, acoperind astfel o paletă cât mai largă de gusturi. Numărul de spectatori înregistrați la edițiile precedente dovedesc faptul că Noaptea Albă a Filmului Românesc reprezintă una dintre cele mai de succes campanii de promovare a cinematografiei autohtone.

În București spectatorii sunt așteptați la proiecțiile de film programate la Cinema Studio, Cinema Patria, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO, Muzeul Național al Țăranului Român: Studioul Horia Bernea și MNTR Open Air, Dianei | 4, J’ai Bistrot, Parcul Tineretului.

Cinefilii din Cluj-Napoca vor putea viziona filme românești în Noaptea Albă la Cinema Victoria și Casa TIFF.

Programul complet al evenimentului va fi disponibil în curând pe site-ul: www.romfilmpromotion.ro și pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/NoapteaAlba .

Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Primăriei Municipiului București prin ArCub — Centrul Cultural al Municipiului București.

Noaptea Albă a Filmului Românesc, la a cincea ediție

| Film |