„Q.E.D.”, în regia lui Andrei Gruzsniczki, primul film realizat pe peliculă alb-negru după 1989, va fi lansat în cinematografe pe 10 octombrie, informează un comunicat remis AGERPRES.

Drama cu accente de policier are ca punct de plecare decizia unui matematician de a publica o cercetare într-o revistă a unei universități americane, în 1984, fără acordul Partidului. Gestul său nu rămâne fără consecințe.

În distribuție pot fi văzuți actorii Ofelia Popii, Sorin Leoveanu, Florin Piersic Jr, Virgil Ogășanu, Tora Vasilescu, Dorian Boguță, Marc Titieni, Paul Ipate, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunțeanu și Mihai Călin.

„Pentru mine, ocazia de a mai face un film alb-negru, la 25 de ani după Moromeții, a fost ca o reîntoarcere la iubirea dintâi…”, spune Vivi Drăgan Vasile. În 1987, imaginea filmului adaptat după romanul lui Marin Preda și regizat de Stere Gulea i-a adus un premiu important din partea breslei. “Cred că subiectul și epoca sunt potrivite pentru o astfel de tratare, în griuri, și nu în culoare. Curajul polemic al regizorului și al producătorului acestui film, într-o perioadă în care agresivitatea cromatică a digitalului ne-a invadat, mi se pare demn de luat în seamă”, adaugă directorul de imagine.

Turnajul la “Q.E.D.” a avut loc în mai multe locuri din București, în toamna lui 2012: lângă Ateneul Român, la Facultatea de Biologie, sediul Universității Politehnice de la Polizu, fostele Uzine Faur, Poligonul Dinamo sau zona Armenească. O parte consistentă din buget a fost alocată reconstituirii anilor “80. Scenografia este semnată de Cristian Niculescu iar costumele au fost create de Svetlana Mihăilescu. Scenografia, un alt punct forte al filmului, a fost remarcată și premiată la Festival of Central and Eastern Film din Wiesbaden — goEAST. Montajul îi aparține Danei Bunescu.

„Q.E.D.” a obținut Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de Film de la Roma și a fost proiectat în numeroase festivaluri, la New Directors/ New Films (New York), Goteborg, Vilnius, Karlovy Vary sau TIFF.

Pelicula este realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, cu contribuția Cinema City & The Group și cu participarea Abis Studio și HBO România.

„Q.E.D.”, primul film realizat pe pelicula alb-negru dupa 1989, va ajunge in cinematografe pe 10 octombrie

| Film |