Institutul Maghiar din București, împreună cu Muzeul Național al Țăranului Român, organizează, în perioada 10-16 noiembrie, a opta ediție a Săptămânii Filmului Maghiar (SFM), care își propune să reflecte spiritul și diversitatea cinematografiei maghiare actuale.

În deschiderea Săptămânii Filmului Maghiar de la București va fi proiectat, în prezența regizorului Reisz Gabor, filmul VAN valami furcsa es megmagyarazhatatlan (EXISTĂ ceva ciudat și inexplicabil). Filmul a câștigat premiul Adolph Zukor la Festivalul Internațional de Film Jameson CineFest de la Miskoc, Ungaria, iar premiera internațională a avut-o la renumitul festival de la Karlovy Vary.

Organizatorii continuă acea tradiție de a prezenta în fiecare an un festival din spațiul cultural maghiar. Anul acesta ei vor prezenta Festivalul Internațional de Film Jameson CineFest de la Miskolc. Festivalul Jameson CineFest prezintă, în primul rând, filme ale cineaștilor sub 35 de ani, în categorii ca: lungmetraj și scurtmetraj artistic, film documentar și film de animație, respectiv câte-o categorie specială care diferă de la an la an. De-a lungul anilor, festivalul a devenit un festival de prestigiu din Ungaria, extinzându-se cu noi secțiuni, precum CineClassics și alte programe complementare (expoziții, concerte), respectiv, întruniri dintre critici de film, producători, regizori, actori, scenariști, precum și reprezentanții organismelor profesionale și guvernamentale. Festivalul are o lungă colaborare cu cineaștii români, aceștia fiind prezenți și premiați la diferite ediții anterioare ale festivalului.

În programul SFM 2014 vor fi proiectate opt lungmetraje, precum și filme documentare și scurtmetraje, oferind astfel cinefililor adevărate comori cinematografice. Programul de filme artistice va fi dominat de tineri regizori. Din filmele proiectate la festivaluri internaționale vor avea premiera absolută la București filmele EXISTĂ ceva ciudat și inexplicabil, Colțul furtunilor, Couch Surf, Free Entry, A cui va fi Hajnal Timea?, comedia neagră Supa amară, precum și un film pentru adolescenți Aura. Programul SFM 2014 va fi completat de scurtmetraje și documentare câștigătoare a numeroase premii la prestigioase festivaluri internaționale.

În programul Săptămânii Filmului Maghiar la București, o zi va fi dedicată filmelor cu tematică sportivă, în care vor fi proiectate documentarele Overdose — Sprint pentru un vis, Maghiarii pentru Barca. Ziua de joi o dedicăm filmelor științifice despre natură (Pescuitul pe lacul Balaton, Fânețe montane, Dacă nu vindecă, nici rău nu face), iar vineri vom proiecta documentare cu abordare comică (Mustața ungurească, Izvorul iubirii). Bineînțeles, nu vor fi uitați nici marii clasici ai cinematografiei maghiare. Astfel, miercuri după-amiaza va fi proiectat documentarul Sara 80, omagiind întreaga activitate a cineastului maghiar Sara Sandor.

Invitații Săptâmânii Filmului Maghiar la București vor răspunde întrebărilor publicului la sesiunile de Q&A anunțate în program. Invitații noștri vor fi: Reisz Gabor, Muszatics Peter, Juhasz Agota, Demeter Laszlo, Csibi Magor și Novak Erik. Institutul Balassi — Institutul Maghiar din București consideră importantă întărirea percepției în România asupra cinematografiei maghiare și prin prezența personală a unor cineaști maghiari. Organizatorii doresc, totodată, ca aceste legături să ducă la producții cinematografice comune, deoarece coproducțiile româno-maghiare din ultimii ani s-au dovedit a fi creații de succes.

Filmele vor fi prezentate, în fiecare seară, de criticul de film, profesor universitar, Radu Igazsag.

Săptămâna Filmului Maghiar va avea loc la Muzeul Național al Țăranului Român, în Studioul Horia Bernea. Intrarea la proiecții va fi liberă. Filmele vor fi subtitrate în limba română și în limba engleză.

Săptămâna Filmului Maghiar, la București