Instituto Cervantes din Bucureşti este gazda Zilelor Filmului Latinoamerican, care va avea loc în perioada 5-15 mai.

Evenimentul prezintă producţii ale cinematografiei latinoamericane din ultimul deceniu (opt lungmetraje de ficţiune şi un documentar) puse la dispoziţie de ambasadele ţărilor din America Latină reprezentate în România şi un lungmetraj spaniol regizat de Elena Trapé, una dintre tinerele regizoare spaniole, care va fi prezenta la proiectie prin amabilitatea ArtViva / Film TEEP – programul de training international FILM TEEP de la Bucuresti.

Filmele vor fi prezentate în versiune originală spaniolă, respectiv portugheză, cu subtitrare în engleză. Subtitluri în română va avea filmul „Ploaie de vacanţă”, pus la dispozitie prin amabilitatea Transilvania FILM.

Evenimentul este organizat de: Instituto Cervantes din Bucuresti cu sprijinul Ambasadelor Republicilor Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, Cuba, Mexic, Peru, Uruguay şi Venezuela în România, al Filmotecii Ministerului de Externe al Spaniei, FILM TEEP şi Transilvania Film.

Proiectiile vor avea loc în in Sala Auditorium a Instituto Cervantes (Bd. Regina Elisabeta, 38), Intrarea va fi liberă. Numărul de locuri este însă limitat. Rezervări pot fi făcute la cult3buc@cervantes.es.

Program:

5 mai 2014, Ora 19:00

El secreto de sus ojos (Argentina, 2009, 126 minute)

V.O: spaniolă, subtitrare engleză

Regizor: Juan José Campanella

Prezentare: Argentina, anii 70. Benjamín Espósito tocmai s-a pensionat. Obsedat de o crimă brutală ce avusese loc cu 30 de ani în urmă, decide să scrie un roman despre această întâmplare, la care participase ca martor și protagonist. Retrăind trecutul, își aduce de asemenea aminte de o femeie pe care a iubit-o în secret în toți acești ani.

6 mai 2014, Ora 19:00

Vinicius de Moraes (Brazilia, 2005, 121 minute) – documentar

V.O: portugheză, subtitrare engleză

Regizor: Miguel Faria Jr.

Prezentare: Doi actori îl omagiază pe Vinícius de Moraes într-o punere în scenă care marchează începutul reconstrucției carierei cântărețului și compozitorului. Născut în 1913 la Rio de Janeiro, Vinícius de Moraes a fost martorul și personajul a numeroase transformări prin care a trecut orașul. Vinícius de Moraes a fost promotorul uneia dintre cele mai importante mișcări ale culturii braziliene din secolul XX.

7 mai 2014, Ora 19:00

Se arrienda (Chile, 2005, 109 minute)

V.O: spaniolă, subtitrare engleză

Regizor: Alberto Fuguet

Prezentare: La sfârșitul anilor ´80, tânărul muzician Gastón Fernández are în față un viitor strălucit alături de grupul său de prieteni, visători și idealiști. Cinsprezece ani mai târziu, destinul și alegerile fiecăruia îi despart. Gastón se întoarce în Chile, confruntându-se cu realitatea, cu o țară diferită și cu frustrarea unui succes muzical care nu a avut loc. În timp ce prietenii săi se bucură de prosperitate, el este bântuit de amintirile anilor fericiți. Obligat de circumstanțe, Gastón trebuie să cedeze, participând la afacerea cu imobiliare a tatălui său. Astfel, el pornește o călătorie prin apartamente goale, o cunoaște pe Elisa și ajunge să înțeleagă viață fără a mai simți apăsarea trecutului.

8 mai 2014, Ora 19:00

La película de Ana (Cuba-Austria-Panama, 2012, 100 minute)

V.O: spaniolă, subtitrare engleză

Regizor: Daniel Díaz Torres

Prezentare: O actriță fără mult succes pe plan profesional își pune în joc capacitățile actoricești, transformându-se în regizor. Astfel îndrăznește să filmeze un neobișnuit fals documentar despre prostituția în Cuba, făcând de asemenea parte dintre protagoniste. Peripețiile sale încep abia aici.

9 mai 2014, Ora 19:00

Blog (Spania, 2010, 90 minute) – în prezența regizoarei

V.O: spaniolă, subtitrare engleză

Regizor: Elena Trapé

Prezentare: „Blog” este o povestea surprinzătoare a unui grup de adolescenți. Este vorba de fete de 15 ani, din clasa mijlocie, educate, inteligente, sensibile și conștiincioase, cu un plan secret și un obiectiv comun: să trăiască emoții puternice care să le diferențieze de restul lumii.

10 mai 2014, Ora 19:00

Gordo, calvo y bajito (Columbia, 2012, 91 minute)

V.O: spaniolă, subtitrare engleză

Regizor: Carlos Osuna

Prezentare: Antonio Farfán (46 ani) este un notar care este convins că eșecul său, atât pe plan personal, precum și profesional, se datorează fizicului său: este chel, scund și gras. Deși gândurile nu-i dau pace, viața lui se desfășoară fără prea multe obstacole, asta cel puțin până apare noul notar: un bărbat mai gras, mai chel și mai scund decât Antonio, doar că un om de succes și iubit de oamenii din jur. Confuz și năuc, Antonio se vede aruncat în lumea reală, acolo unde se confruntă cu propriile sale temeri, ajungând să treacă prin situații neașteptate.

12 mai 2014, Ora 19:00

Matando Cabos (Mexic, 2004, 93 minute)

V.O: spaniolă, subtitrare engleză

Regizor: Alejandro Lozano

Prezentare: Pe parcursul unei nopți, doi tineri prieteni, Jaque și Mudo, trăiesc o aventură neașteptată: trebuie să găsească modalitatea de a-l face pe șeful lor, tatăl Paulinei, iubita lui Jaque, un magnat temut, să ajungă întreg acasă, dat fiind faptul că, din cauza unor motive ciudate, acesta se află…închis în portbagajul mașinii sale. În același timp, Botcha și prietenul său Nico încearcă să-l sechestreze pe Cabos, încercând să răzbune un trecut umilitor al tatălui lui Botcha, gândindu-se la o sumă mare pentru răscumpărarea acestuia. Totuși, în întunericul nopții se creează confuzii și planurile acestora au de suferit.

13 mai 2014, Ora 19:00

Pantaleón y las visitadoras (Peru-Spania, 2000, 144 minute)

V.O: spaniolă, subtitrare engleză

Regizor: Francisco Lombardi

Prezentare: Un militar primește sarcina de a deschide un bordel în inima pădurii amazoniene pentru a mulțumi trupele. Acesta se va folosi de disciplină și de încăpățânare pentru a duce la capăt ordinele.

14 mai 2014, Ora 19:00

Tanta agua (Uruguay – Mexic – Olanda – Germania, 2013, 102 minute)

Proiecție realizată cu sprijinul Transilvania Film

V.O: spaniolă, subtitrare engleză

Regizor: Ana Guevara & Leticia Jorge

Prezentare: Lucía e nemulțumită: adolescenta trebuie să petreacă o săptămână de vacanță cu tatăl ei divorțat, Alberto. Nu-i place tonul lui veșnic poruncitor și, cum un necaz nu vine niciodată singur, o furtună face ca piscina hotelului să fie închisă pentru siguranță. În timp ce fratele ei petrece timp cu Alberto, timida Lucía se aruncă într-o lume mai captivantă. Nu trece mult și întâlnește un băiat simpatic, Santiago, care o duce prin împrejurimi pe scuterul său și apoi o invită seara în oraș – seara nu se va termina exact cum spera Lucía…

15 mai 2014, Ora 19:00

Brecha en el silencio (Venezuela, 2012, 90 minute)

V.O: spaniolă, subtitrare engleză

Regizor: Andrés Eduardo Rodríguez & Luis Alejandro Rodríguez

Prezentare: Aceasta este povestea Anei, o tânără de 19 ani cu o deficiență auditivă, care lucrează la o fabrică de textile împreună cu mama ei, Julia; pe lângă faptul că aceasta o exploatează, Ana trebuie să mai aibă grijă si de cei doi frați ai săi, Manuel și Sofía. Împreună cu ei mai locuiește și Antonio, soțul Juliei, care o agresează pe Ana, determinând-o pe aceasta să ia decizii ce îi vor schimba viața.

Zilele Filmului Latinoamerican, la Instituto Cervantes