„Zilele Filmului Polonez” vor ajunge, în perioada 27 martie – 6 aprilie, în şapte orașe din țară, dar și la Bălți, în Republica Moldova.

Institutul Polonez din București, împreună cu partenerii săi locali, prezintă patru filme noi, produse în 2011 și 2012, care, prin tematica lor diferită, prezintă aspecte diverse ale solidarității.

Cele patru pelicule au fost prezentate în toamna anului trecut, în cadrul ediției a 9-a a Zilelor Filmului Polonez, desfășurate în paralel la București și la Chișinău. Proiecțiile lor s-au bucurat de cea mai mare apreciere în rândul publicului din cele două capitale și de aceea au fost selecționate pentru prezentarea lor itinerantă, în cele opt orașe din provincie. Filmele abordează subiecte importante pentru polonezii de astăzi: schimbările economice și sociale din ultimii ani și influența acestora asupra vieții familiilor poloneze, precum și memoria rezistenței împotriva sistemului comunist. Cele patru filme vorbesc, fiecare în felul lui, despre solidaritate — cea umană și cea scrisa cu marele “S” — mișcarea care a învins regimul totalitar. Peliculele alese prezintă noile direcții în cinematografia poloneză actuală — tehnici și metode moderne de regie și montaj și arată conexiunea regizorilor tineri cu vechii maeștri ai Școlii Poloneze de Cinematografie: Wajda, Kieslowski și Zanussi.

Program:

GALAȚI: 27-30 martie, ora 18.00, Muzeul de Artă Vizuală (str. Tecuci nr. 7, bloc V3, parter)

BRAȘOV: 28-29 martie, orele 17.00 și 19.00, Centrul Multicultural — Universitatea Transilvania (bd. Eroilor nr. 29)

CLUJ NAPOCA: 3-6 aprilie, ora 18.00, Cinema Victoria (bd. Eroilor nr. 51)

IAȘI: 3-6 aprilie, ora 18.00, Casa de Cultură a Municipiului Iași “Mihai Ursachi” (bd. Carol I, Parc Copou)

ORADEA: 3-6 aprilie, ora 19.00, Universtatea Creștină Partium (str. Primăriei nr. 27)

TÂRGU MUREȘ: 3-6 aprilie, ora 18.30, Cinema Arta (Piața Trandafirilor nr. 35-37)

TIMIȘOARA: 3-6 aprilie, ora 18.00, Biblioteca Centrală Universitară “Eugen Todoran” (bd. Vasile Pârvan nr. 4A)

BĂLȚI: 3-6 aprilie, ora 18.00, Aula Universității de Stat “Alecu Russo” (str. Pușkin nr. 38)

Programul detaliat și descrierile filmelor se găsesc pe pagina de internet a Institutului Polonez din București: culturapoloneza.ro

„Zilele Filmului Polonez”, în opt orașe din România și Republica Moldova