Cataloagele cu mediile filosofului Emil Cioran din perioada în care studia la Liceul „Gheorghe Lazăr” sunt expuse pentru prima dată în sala de lectură și documentare, situată la parterul actualului Colegiu Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu.

Liceanul Emil Cioran era foarte bun la Limba Română, fiind un elev foarte disciplinat cu calificative foarte bune la cele trei materii — Purtarea, Frecventarea și Forma exterioară — însă la materii precum Desenul, Muzica, Gimnastica, Matematica, Fizica și Chimia notele erau mai mici.

În clasa a patra de liceu Emil Cioran a reușit să obțină șapte medii de 10.00, la Religie, Latină, Franceză, Științele naturale, Purtare, Frecventarea și Forma exterioară. În acel an, elevul Cioran a reușit media generală 8.89, remarcându-se și la Limba Română cu o medie bună, de 9.66. Cioran a obținut cea mai mică medie, de 6.00, la Muzica vocală. Filosoful a avut în acel an media generală 7.00 la Desen, iar la Științe fizico-chimice și Matematică a obținut medii generale de 7.33.

În anul următor de studiu, adică în clasa a cincea de liceu, elevul Cioran a avut o medie generală mai mică, de 8.52, însă s-a menținut al doilea pe clasă, cum arată catalogul din acea vreme. Singura medie de 10.00 a lui Cioran din clasa a cincea a fost cea de la Frecventare, ceea ce arată că nu chiulea de la școală. Cea mai bună medie a lui Cioran din clasa a cincea de liceu a fost la Germană, de 9.67, dar a obținut și 9.50 la Latină, 9.33 la Religie și 9.00 la Franceză. Acesta este anul de studiu în care Cioran are printre cele mai slabe rezultate de studiu la disciplina Limba Română, la care obține doar media 7.66. Scutit la Gimnastică, Cioran are în acel an, cea mai mică medie la Desen, doar 6.00 și obține o medie de 7.83 la Științele fizico-chimice.

Primul an de liceu în care Emil Cioran studiază Filozofia este clasa a șaptea, când obține la această materie media 8.17, față de 8.50 la Franceză și 8.67 la Religie. Singura medie de 10.00 din clasa a șaptea de liceu a lui Cioran este la Limba Română, iar la Germană obține o medie de 9.00. Cea mai mică medie a lui Cioran din clasa a șaptea a fost de 5.17, la Științele fizico-chimice, când a obținut din nou media generală 6.00 la Desen și doar 7.00 la Științe Naturale. Medii de 7 a avut Cioran în acel an și la Matematică, de 7.17 și la Gimnastică și Muzică vocală, unde a obținut medii de 7.66.

Expoziția cu notele lui Emil Cioran este posibilă datorită Arhivelor Naționale din Sibiu, unde se află cataloagele originale cu rezultatele la învățătură ale filosofului Emil Cioran. Este pentru prima dată când aceste cataloage sunt expuse.

AGERPRES

Mediile din liceu ale lui Emil Cioran

| Evenimente |