În memoria celor care au disparut dintre noi în evenimentele din decembrie 1989, în urma cu 25 de ani, Orchestra Naționala Radio va propune vineri, de la ora 19.00, la Sala Radio, un concert special.

Sub bagheta dirijorului ei principal, Tiberiu Soare, cu participarea violonistului Alexandru Tomescu, a Corului Academic Radio (pregatit de Dan Mihai Goia), a sopranei Madalina Barbu și a violonistului Virgil Zvorișteanu, veți asculta un repertoriu emoționant.

În prima parte a serii vor fi interpretate trei cântece sacre semnate de Carlo Gesualdo da Venosa (Ave, Regina Coelorum; Hei Mihi, Domine și Tribulationem et dolorem). Veți asculta, de asemenea, în interpretarea solistica a violonistului Alexandru Tomescu, și Concertul pentru vioara și orchestra — “În memoria unui înger”, creație a compozitorului austriac Alban Berg. Solist al Orchestrelor și Corurilor Radio și unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați muzicieni români, Alexandru Tomescu are privilegiul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu.

Concertul pentru vioara și orchestra — “În memoria unui înger” a fost scris dupa moartea, la doar 18 ani, a fiicei Almei Mahler (fosta soție a celebrului compozitor Gustav Mahler). Alban Berg a conceput concertul în vara anului 1935, lucrarea devenind în mod simbolic și un recviem pentru artistul însuși, decedat în noaptea de Craciun a aceluiași an, înainte sa apuce sa își asculte partitura interpretata (prima audiție la Barcelona în 19 aprilie 1936).

A doua parte a concertului va cuprinde Simfonia a IV-a, creație a lui Mahler, unul dintre marii compozitori ai romantismului târziu. Mahler marturisea despre creațiile sale: “Simfoniile mele reprezinta conținutul întregii mele vieți. Am cuprins în ele toata experiența și suferința mea.” Compusa în 1900, Simfonia a IV-a descrie modul în care Mahler a transpus în note privirea pe care un copil ar avea-o în fața Raiului. Lucrarea va fi interpretata cu participarea Corului Academic Radio (condus de Dan Mihai Goia), a sopranei Madalina Barbu, multipremiata la mai multe concursuri de canto, și a violonistului Virgil Zvorișteanu, concert maestru al Orchestrei Naționale Radio.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țara și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Salii Radio.

Alexandru Tomescu cântă alături de Orchestra Națională Radio în amintirea victimelor din 1989