Violonistul Alexandru Tomescu, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio, artistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, revine pe scena Sălii Radio în noua stagiune, în concertul Orchestrei De Cameră Radio, programat miercuri, de la ora 19.00.

Programul pe care vi-l propune Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu, este unul foarte atractiv. Dacă “La Traviata”, celebra creație a lui Verdi, este considerată ca opera interpretată cel mai frecvent în întreaga lume (conform site-ului Operabase), partitura nu putea să lipsească din sălile de concert, într-o formă desigur adaptată contextului ! Astfel, veți avea deosebită ocazie de a asculta, în interpretarea lui Alexandru Tomescu alături de Orchestra de Cameră Radio, Variațiuni pe teme din opera La Traviata de Verdi pentru vioară și orchestră de coarde (semnate de Marc Olivier Dupin).

Un alt moment special al serii îl va reprezenta și Suita Holberg, creație a marelui compozitor norvegian romantic Edvard Grieg, lucrare inspirată de ritmurile specifice dansurilor din sec. XVIII, ca sarabanda sau gavota. Programul serii va cuprinde de asemenea și Adagio compus de artistul american Samuel Barber — dublu laureat al Premiului Pulitzer pentru muzică — și Serenada în mi minor, semnată de compozitorul britanic Edward Elgar.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Dirijorul Cristian Oroșanu a fost apreciat pe multe scene ale Europei în compania unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris în cadrul Festivalului de la Aix en Provence, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, orchestrele Tonhalle Zürich, BBC Scotish, Lamoureux, Israel Kibbutz, Orchestre National Porto, la pupitrul filarmonicilor din Strasbourg, Bruxelles ș.a.

În 2005, la finala Concursului de dirijat de la Malko, competiție la care a câștigat locul doi, Cristian Oroșanu a avut ocazia să colaboreze cu Orchestra Simfonică Radio Danemarca. În Japonia, are o relație deosebită cu Hyogo Performing Arts Center Orchestră, un ansamblu tânăr cu multe valențe interpretative. În ultimii ani, a avut ocazia să fie asistentul dirijorilor Yutaka Sado, Mstislav Rostropovich și Ingo Metzmacher.

Cristian Oroșanu a dirijat cu succes aproape toate orchestrele filarmonicilor din țară și ansamblurile muzicale Radio România, în prezent fiind dirijor șef permanent al Filarmonicii din Brașov. Fascinat de lumea operei, Cristian Oroșanu a avut colaborări deosebite cu ansamblurile Operei Naționale București, Operei Române Cluj-Napoca, Operei Naționale Iași, repertoriul său liric curprinzând peste 35 de titluri.

Dirijorul Cristian Oroșanu este fondatorul orchestrei Kamerata Kronstadt.

Alexandru Tomescu a evoluat de nenumărate ori atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât și alături de Orchestra Națională Radio, pe scena Sălii Radio, dar și peste hotare, în turnee în Europa și Asia. Concerte de Mozart, Bruch sau Mendelssohn printre altele, susținute de Alexandru Tomescu alături de cele două ansambluri, s-au materializat în înregistrări lansate de către Editura Casa Radio.

Alexandru Tomescu a concertat în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam) etc.

Turneul Stradivarius, conceput în jurul viorii de colecție pe care cântă, este un eveniment anual care l-a purtat pe tânărul violonist de nenumărate ori în întreaga țară. A interpretat cele trei mari Integrale ale repertoriului pentru vioară solo — cele 24 de Capricii de Niccolo Paganini, cele Șase Sonate de Eugene Ysaye și cele Șase Sonate și Partite de Johann Sebastian Bach — turneele fiind urmate de o lansare de DVD sau CD, produse discografice ce s-au bucurat de un mare succes.

Pasionat în egală măsură de muzică de cameră, Alexandru Tomescu a evoluat mai întâi în Romanian Piano Trio (2005-2010), iar din 2011 este prim violonist al Cvartetului Ad Libitum, ansamblu cameral de prestigiu, cu o istorie de peste 25 de ani.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Alexandru Tomescu cântă Variațiuni pe teme din “La Traviata”, la Sala Radio