La Sala Radio își dau întâlnire vineri, la ora 19.00, doi valoroși artiști români — dirijorul Cristian Măcelaru, dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia, și violonistul Alexandru Tomescu, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio și cel care deține din 2007 dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, au anunţat reprezentanţii Radio România.

Evenimentul susținut de Orchestra Națională Radio reunește trei partituri. Astfel, seara începe cu uvertura operei Freischütz (Carl Maria von Weber), prima operă romantică importantă compusă pe tărâm german, inspirată din poveștile folclorice germane despre un trăgător la țintă de elită care face un pact cu diavolul. Va urma Concertul în la minor pentru vioară și orchestră, semnat de compozitorul Antonín Dvořák, compus cu dorința de a-l dedica unuia dintre cei mai mari violoniști ai sec. XIX — Joseph Joachim — care însă nu a cântat niciodată lucrarea. Repertoriul serii se va încheia cu Simfonia a IV-a în mi minor, ultima lucrare de acest tip așternută pe portativ de Brahms.

În vârstă de doar 33 ani, Cristian Măcelaru a plecat din România la 17 ani, pentru a învăța arta muzicală în S.U.A, iar astăzi activitatea sa dirijorală este una în plină ascensiune. Și-a început cariera alături de Philadelphia Orchestra, iar în stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiași orchestre, fiind apoi distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award. Având și formație de violonist, Cristian Măcelaru a fost concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami, debutând la Carnegie Hall cu aceeași orchestră. În prezent este dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia. Cristian Măcelaru a fost invitat, în februarie 2012, să dirijeze Orchestra Simfonică din Chicago pentru a-l înlocui pe Pierre Boulez.

Preocupat de formarea și susținerea tinerilor muzicieni, Cristian Măcelaru a pus bazele proiectului Crisalis Music. Cristian Măcelaru colaborează în mod curent cu Orchestra Métropolitain din Montréal, cu orchestrele simfonice din Washington, Seattle, Toronto, Baltimore. În septembrie 2013 a avut un debut de mare succes cu Orchestra Simfonică din Göteborg, Suedia.

Alexandru Tomescu a evoluat de nenumărate ori atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât și alături de Orchestra Națională Radio, pe scena Sălii Radio, dar și peste hotare, în turnee în Europa și Asia. Mai multe concerte de Mozart, Bruch sau Mendelssohn, susținute de Alexandru Tomescu alături de cele două ansambluri, s-au materializat în înregistrări lansate de către Editura Casa Radio.

Alexandru Tomescu a concertat în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam) etc.

Turneul Stradivarius, conceput în jurul viorii de colecție pe care cântă, este un eveniment anual care l-a purtat pe tânărul violonist de nenumărate ori în întreaga țară. A interpretat cele trei mari Integrale ale repertoriului pentru vioară solo — cele 24 de Capricii de Niccolo Paganini, cele Șase Sonate de Eugene Ysaye și cele Șase Sonate și Partite de Johann Sebastian Bach, turneele fiind urmate de o lansare de DVD sau CD, produse discografice ce s-au bucurat de un mare succes.

Pasionat în egală măsură de muzica de cameră, Alexandru Tomescu a evoluat mai întâi în Romanian Piano Trio (2005-2010), iar din 2011 este prim violonist al Cvartetului Ad Libitum, ansamblu cameral de prestigiu cu o istorie de peste 25 de ani.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate ‘Bilete.ro’, în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Alexandru Tomescu şi Cristian Măcelaru, întâlnire muzicală pe scena Sălii Radio