Opera “Aida”, a cărei temă exotică aduce în atenție incredibila poveste de dragoste dintre Aida, prințesă de origine etiopiană, și Radames, general al armatei egiptene, va fi reprezentată la Opera Națională București în 11 și 12 aprilie, de la ora 19.00.

Invitații speciali ale celor două reprezentații consecutive sunt mezzo-sopranele Andrada Roșu și Liliana Mattei Ciucă (Amneris), sopranele Carmen Gurban și Zhupar Gabdullina (Opera din Astana — Kazakhstan), în rolul titular, tenorul Daniel Magdal și basul Sorin Drăniceanu. Conducerea muzicală îi aparține dirijorului austriac Friedrich Pfeiffer.

Dirijorul Friedrich Pfeiffer s-a născut la Hainburg (Austria). Unul dintre primele sale contacte cu muzica clasică s-a produs în copilărie, ca membru al celebrului Cor de Băieți din Viena, instituție-rampă de lansare pentru muzicienii cei mai apreciați de astăzi. În perioada 1972-1976 Pfeiffer a studiat instrumentul corn la Universitatea de Muzică și Arte ale Spectacolului din Viena cu Josef Veleba, iar până în 1980, în cadrul aceleiași universități, a colaborat cu dirijorul Karl Österreicher. Ca artist instrumentist în partida cornistilor, Friedrich Pfeiffer a cântat între anii 1976 — 2008 in numeroase orchestre: Tonkünstler Orchestra Niederösterreich, Filarmonica din Viena, Orchestra Operei de Stat din Viena, Orchestra simfonică din Viena, Orchestra de Curte din Viena. Între anii 1990-2008, el a ocupat și funcția de director artistic pentru proiectul “Muzică în hambar”, serie de concerte ale Filarmonicii din Viena, care s-a desfășurat în timpul Festivalului de la Salzburg în localitatea Gaisberg.

Începând cu anul 1985, Friedrich Pfeiffer s-a afirmat pe plan internațional și ca dirijor, fiind invitat să colaboreze cu Filarmonica Noua Japonie, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra de Cameră din Salzburg. În perioada 2008-2011 a fost dirijor al Operei de Stat din Viena, iar din 2011 este și dirijor — invitat al Operei Naționale din Chișinău.

Soprana Zhupar Gabdullina, pentru prima dată oaspete a unei instituții muzicale românești, este prim solistă a Operei din Astana, a cărei splendidă nouă clădire a fost recent inaugurată printr-o gală dirijată de celebru Valery Gergiev. Deținătoare a numeroase premii internaționale, soprana din Kazahstan are o voce puternică, un timbru impunător și are în portofoliu numeroase roluri lirico-dramatice și spinte, fiind o pasionată interpretă a partiturilor verdiene.

Următoarea reprezentație a spectacolului AIDA va avea loc în 2 mai 2014.

Austriacul Friedrich Pfeiffer, la pupitrul Operei Naționale București

| Muzică |