Doi dintre compozitorii care au marcat cel mai mult istoria muzicii simfonice — Haydn și unul dintre iluștrii săi elevi, Beethoven — vor stârni din nou admirația publicului iubitor de muzică prin concertul propus miercuri, de la ora 19.00, de Orchestra de Cameră Radio.

Evenimentul de la Sala Radio se va desfășura sub bagheta dirijorului Mihail Agafița, prim dirijor și director artistic al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale a Republicii Moldova. Acesta a asigurat, în decursul a 20 ani, conducerea muzicală pentru circa 500 concerte simfonice și spectacole de operă și balet alături de orchestre din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, SUA, Rusia, Ucraina și Belarus și a luat parte la diverse turnee în Grecia, Portugalia, Italia, Franța, Malta și Tunisia. Momente importante ale carierei sale sunt reprezentate de colaborarea cu Orchestra Filarmonicii din Moscova, precum și de participarea în cadrul Festivalului Internațional “George Enescu” (București, 2011), la pupitrul Filarmonicii “Transilvania” din Cluj.

Solistă a Orchestrelor și Corurilor Radio, pianista Dana Borșan vă invită să ascultați Concertul nr.1 pentru pian și orchestră semnat de Beethoven, lucrare la a cărei premieră absolută la Praga, în 1798, compozitorul însuși a interpretat partitura de pian. Haydn, maestrul lui Beethoven, spunea despre elevul său: “Îmi faci impresia unui om care are mai multe capete, mai multe inimi și mai multe suflete.”

Dana Borșan a susținut concerte și recitaluri în Cehia, Germania, Italia, Rusia, Slovacia, Franța, Spania, Anglia, China, Franța, Norvegia ș.a. Este prezentă în fiecare stagiune și pe scenele filarmonicilor din țară. A apărut în peste 900 de concerte și recitaluri propunând de fiecare dată programe interesante, cu repertorii diverse. Deși preferă creațiile clasicismului vienez și ale marilor romantici — Schumann, Chopin, Liszt, Brahms — artista are în repertoriu lucrări inedite, prezentate în primă audiție la București — Concertele pentru pian și orchestră de Hanns Wolf, Moritz Moszkowski, Siegfried Matthus, Sigismund Toduță.

Concertul Orchestrei de Cameră Radio vă propune și două simfonii semnate de Haydn: Simfonia nr 30 — Alleluja și Simfonia nr. 104 — London. Considerat ca unul dintre cei mai prolifici compozitori care au existat vreodată, artistul austriac a compus în aproape toate genurile muzicale ale vremii: 104 simfonii, aproape 90 de cvartete de coarde, 62 de sonate pentru pian, 23 de opere, nenumărate oratorii, concerte, lucrări instrumentale și de cameră. Este supranumit “părintele simfoniei” pentru că a adus o contribuție fundamentală acestui gen, dezvoltându-l într-o formă care a dăinuit până în sec. XIX.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Beethoven și Haydn, “vedetele” concertului Orchestrei de Cameră Radio