Primăria Municipiului Bucureşti şi ArCuB îi invită pe bucureşteni, în perioada 2-6 iulie, în Piaţa George Enescu, la cea de-a treia ediţie a Bucharest Jazz Festival.

Anul acesta, ArCuB Live Open Air – Jazz, Blues & More se relansează sub un nume şi un concept nou: Bucharest Jazz Festival. Spre deosebire de ediţiile anterioare, în acest an, pe lângă Piaţa George Enescu, evenimentul se va extinde şi în spaţiul expoziţional din incinta Hanului Gabroveni.

Avându-l pe pianistul Lucian Ban drept curator, festivalul intră, din 2014, în circuitul internaţional, odată cu integrarea în prestigioasa asociaţie de producători, Europe Jazz Network, care include 93 de organizaţii de profil din 29 de ţări dedicate susţinerii creativităţii jazzului contemporan şi a improvizaţiei în muzică, dintr-o perspectivă europeană largă.

Noul concept al festivalului pune un accent deosebit pe scena românească de jazz, menţinând în acelaşi timp un line-up de nivel mondial. În premieră absolută pentru România, la Bucharest Jazz Festival 2014 debutează un modul de evenimente conexe — lansări de carte, disc, seria Jazz on Film, colocvii şi dezbateri, expoziţie de afiş de gen — ce vor avea loc zilnic, la Hanul Gabroveni, pe întreg parcursul festivalului. Acestea îşi propun să contextualizeze jazzul românesc atât în peisajul local, internaţional, cât si în raport cu celelalte sfere ale artei.

Astfel, marţi, în deschiderea festivalului, ArCuB în parteneriat cu Institutul Polonez, vernisează expoziţia dedicată uneia dintre cele mai mari colecţii private din lume, având ca temă Afişul polonez de jazz de avangardă din anii ’60.

Joi, în cadrul unui eveniment dedicat, cei interesaţi pot afla care este situaţia Cărţii româneşti de jazz. Prezentaţi de Florian „Moșu” Lungu, autori precum Mircea Tiberian, Marius Popp, Alex Vasiliu şi altii vor lansa noi titluri în domeniu, urmate de discuţii cu publicul şi sesiuni de autografe.

Vineri, va avea loc primul showcase dedicat caselor de producţie care au editat discuri româneşti de jazz. Acesta va fi urmat de o dezbatere cu tema Discul românesc de jazz, în prezenţa fondatorilor Green Records, A&A Records, Soft Records, Fiver House Records şi 7Dreams Records, care îşi vor prezenta cataloagele şi planurile de viitor, analizând condiţia actuală a acestei arte în România.

O altă premieră în program este Jazz on Film, o serie de proiecţii ce se va desfăşura pe tot parcursul festivalului. Aceasta înfăţişează nume legendare ale jazzului internaţional în ipostaze inedite, precum Cecil Taylor — All The Notes sau Paul Bley. Documentarul multiplu premiat despre mişcarea poloneză de avangardă YASS, Iubire / Miłość va fi adus în festival în parteneriat cu Institutul Polonez Bucureşti. De asemenea, se vor proiecta şi documente rare din arhiva TVR, care surprind fenomenul de jazz românesc: Miracolul de la Sibiu, un documentar TVR realizat de Doru Ionescu şi Don’t Be Sad — Richard Ochanitzky, semnat de Alex Vasiliu, la Studioul TVR Iaşi.

Celebrul trompetist contemporan Dave Douglas, alături de al său Riverside Quartet, va urca pe scena Bucharest Jazz Festival, vineri, de la ora 21.30.

De asemenea, pe scena din Piaţa George Enescu vor urca unii dintre cei mai importanţi muzicieni din jazzul românesc actual. Saxofonistul Alex Simu, cunoscut publicului prin proiectele sale de world music (ARIFA), revine ca lider al unui autentic combo de jazz. Emil Bîzgă prezintă cvartetul omonim albumului pe care-l va lansa în cadrul festivalului: Emil Bîzgă Acacia Flower Quartet. Cunoscutul contrabasist timişorean Johnny Bota este prezent în trioul excelentului pianist sârb Mike Krstić. Un proiect cu totul special pe scena românească este Bucharest Jazz Orchestra, condusă de talentatul trompetist Sebastian Burneci. Septetul condus de Mihai Iordache va încânta publicul cu repertoriul lor cu adevărat post-punk jazz. Romanian Jazz Collective este primul ansamblu dedicat exclusiv song book-ului românesc de jazz — o reinterpretare modernă a compoziţiilor clasice semnate de Richard Oschanitzky, Johnny Răducanu, Marius Popp şi alţii.

În plus, pe tot parcursul Bucharest Jazz Festival, în Piaţa George Enescu va fi amenajat standul Jazz Made in Romania, dedicat exclusiv caselor de discuri şi editurilor ce publică titluri de jazz autohton.

Bucharest Jazz Festival, la a treia ediţie