La mijlocul lunii aprilie, Opera Națională București (ONB) invită publicul la o călătorie muzicală specială, alături de violoncelistul Marin Cazacu, violonista Simina Croitoru și violistul Carol Mai-Antal.

Concertul simfonic, care se va regăsi periodic în noua ofertă repertorială a instituției, se desfășoară sub genericul “Romantismul, între virtuozitate și mesaj”, va avea loc miercuri, de la ora 19.00, în Sala Mare a teatrului.

Dirijorul Ovidiu Bălan și cei trei instrumentiști de excepție, acompaniați de Orchestra Operei Naționale București, vor prezenta două lucrări importante (Poemul simfonic “Don Quijote”, în Re major, op. 35 și Concertul nr. 1 în Re Major pentru vioară și orchestră, op. 6), din creația a doi compozitori a căror notorietate a răzbătut peste veacuri și peste granițe. Este vorba despre Richard Strauss, de la nașterea căruia anul acesta se împlinesc 150 de ani și de celebrul violonist și compozitor Niccolo Paganini, fascinant reprezentant al virtuozității interpretative.

Evenimentul va fi prezentat de muzicologul și jurnalistul Cătălin Sava.

Considerat unul dintre cei mai buni dirijori din Estul Europei, Ovidiu Bălan deține funcțiile de director executiv, director muzical și prim-dirijor al Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacău (din 1968), prim-dirijor al Filarmonicii din Ploiești (din 1995) și director muzical al Orchestrei Simfonice “Domenico Cimarosa” din Aversa, Italia (din 1996). După ce a studiat în străinătate cu personalități de primă mână ale lumii muzicale mondiale, Ovidiu Bălan a câștigat mai multe premii printre care Premiul Asociației de Teatru și Muzică din București (1975), Premiul Asociației Criticilor de Artă pentru interpretarea Simfoniei a IX-a de Beethoven (1979), iar în 1982 a fost decorat cu “Meritul Cultural” pentru activitatea artistică, recompensă urmată de Premiul “Maestru al Artelor” în Chișinău, Republica Moldova (1994). A primit și Premiul presei pentru cea mai bogată activitate artistică în Italia, în 2000. Printre performanțele sale se numără și faptul că, în 1988, a fost invitat să dirijeze 42 de concerte în SUA, alături de Orchestra Simfonică din Constanța.

Violoncelistul Marin Cazacu este un artist a cărui notorietate este greu de egalat, publicul din țară cunoscându-l datorită numeroaselor concerte susținute în ultimii ani dar și prin promovarea valorilor tinerei generații, de la soliști și până la fondarea Orchestrei Naționale de Tineret. Marin Cazacu este laureat al concursurilor internaționale de la Geneva, Markneukirchen, Leipzig, Bologna și Belgrad.

Din anul 1983 este solist concertist al Filarmonicii “George Enescu” și desfășoară o activitate intensă atât în România, cât și în toată Europa, Asia și cele două Americi, sub bagheta unor mari dirijori. Cadru didactic la Universitatea Națională de Muzică București, Marin Cazacu a fondat cvartetul “Cellissimo”, formația “Violoncellissimo”, Festivalul Internațional “Enescu și muzica lumii”, este director fondator al Orchestrei naționale de tineret, participă în numeroase jurii internaționale și are numeroase înregistrări, apreciate de public și de presă. Marin Cazacu cântă pe un violoncel Lorenzo Ventapane (1820).

Tânăra violonistă Simina Croitoru s-a născut într-o familie de muzicieni și încă din copilărie a dovedit un talent ieșit din comun, câștigând premiul I la toate concursurile naționale la care a participat. Laureată a unor competiții internaționale (“Jeunesses Musicales”, București — 1999, “Rovere d”Oro”, San Bartolomeo — 2003, “W.A. Mozart”, Târgoviște — 2004, “Cornelia Bronzetti”, Câmpina — 2005 etc.), ea susține recitaluri pe scene din București și colaborează cu orchestre precum Orchestra Națională de Tineret, Orchestra Simfonică București, Orchestra “Sonderhausen” (Germania), orchestrele din Brașov, Oradea, Ploiești, Galați, Sibiu, Târgu Mureș, Cluj, Bacău etc. A participat, de asemenea, la o serie de turnee artistice și a susținut concerte în Italia, Austria, Germania, Elveția, Cehia, Ungaria, Turcia. Simina Croitoru este studentă la Universitatea Națională de Muzică București, unde studiază vioara cu tatăl său, prof.univ.dr. Gabriel Croitoru.

Șef de partidă violă la Orchestra Națională Radio din București, violinistul Carol Mai-Antal este din 2010 și artist colaborator la Palatul Artelor “Regina Sofia” din Valencia (Spania). De-a lungul timpului, el a colaborat și cu Filarmonica Națiunilor și Filarmonica de Cameră, orchestre din Germania.

Format sub îndrumarea profesorului Ștefan Gheorghiu la Conservatorul din București, Carol Mai Antal s-a specializat cu artiștii cunoscuți precum Petru Munteanu, Wolfgang Marshner, Remus Azoiței, Vladimir Spivakov. Pe lângă activitatea din Orchestra Națională Radio, Carol Mai-Antal susține numeroase recitaluri în diverse ansambluri camerale.

Călătorie muzicală cu Marin Cazacu, Simina Croitoru și Carol Mai-Antal, la ONB