Dacă trio-ul de legendă devenit un reper de marcă al muzicii de operă – Pavarotti, Domingo și Carreras – a dăruit publicului memorabile gale de operă, în fiecare an, în apropierea Crăciunului, aveți parte la Sala Radio de un eveniment transformat și el într-un “brand” al scenei culturale bucureștene: “Cele trei dive”, gală extraordinară cu arii din opere celebre.

Pentru al patrulea an consecutive, vineri, de la ora 19.00, veți avea ocazia de a aplauda trei artiste lirice din România, dar care și-au construit o spectaculoasă carieră în străinătate. De această dată, cele trei artiste invitate la București sunt: sopranele Teodora Gheorghiu și Aurelia Florian și mezzosoprana Roxana Constantinescu.

După ce au fost aplaudate pe importante scene lirice ale lumii, cele trei dive vor evolua în cadrul galei alături de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului de origine italiană David Crescenzi. Muzicianul este invitat permanent al Operei Naționale Române Timișoara, iar cartea sa de vizită include o variată experiență artistică la Teatrul “St. Carlo” din Napoli, Opera din Cairo (Egipt) sau Teatrul “Carlo Felice” din Genova și alături de ansambluri ca Orchestra Operei din Zagreb, Orchestra de Cameră din Bologna, Filarmonicile din Alessandria și Piemonte, Orchestra Teatrului Reggio din Parma ș.a. În ianuarie 2012 a întreprins un turneu în Germania și Franța cu Bergisch Symphoniker Orchestra din Koln, unde a dirijat “Aida”, “Otello” și Recviemul de G. Verdi. Tot în anul 2012, a colaborat cu opera din Rio de Janeiro unde a dirijat “Aida” de G. Verdi și a fost dirijorul festivalului de la Solothurn din Elveția, unde a revenit și în anul 2013. Din septembrie 2014 a fost numit Director Artistic și dirijor principal al Operei din Cairo.

Programul unei astfel de gale nu putea fi decât unul special: partituri din cele mai cunoscute opere — “La Boheme”, “Nunta lui Figaro”, “Manon Lescaut”, “La Traviata”, “Faust”, “Samson și Dalila” etc. — Semnate de compozitori ca Puccini, Mozart, Verdi, Gounod, Saint-Saens ș.a. vor fi apreciate de public.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Răsplătită cu o bursă de studii oferită de însuși José Carreras la începutul carierei, Teodora Gheorghiu și-a alcătuit un parcurs artistic presărat cu succese pe unele din cele mai importante scene ale lumii.

La Opera Națională București a debutat în rolul Reginei Nopții (Flautul fermecat — W. A. Mozart), fiind apoi invitată să evolueze pe importante scene din Europa precum: Theatre de la Monnaie din Bruxelles, Opera Națională Lorenă din Nancy, Teatrul din Lucerna, Grand-Theatre din Geneva, Opera din Lausanne, Theatre des Champs-Elysees din Paris ș.a.

În anul 2004, a debutat pe scena Operei de Stat din Viena, iar între 2007-2010 a fost membră a acestei instituții abordând rolurile: Adela (Liliacul — J. Strauss fiul), Regina Nopții (Flautul fermecat — W. A. Mozart), Nanetta (Falstaff — G. Verdi), Adina (Elixirul dragostei — G. Donizetti), Elvira (Italianca în Alger — G. Rossini), Sophie (Werther — J. Massenet) și Eudoxie (La Juive — Fr. Halévy).

Soprana Aurelia Florian — recent aplaudată în rolul principal în premieră cu “La Traviata”, producție a Operei Naționale București — se află, de câțiva ani, într-o continuă ascensiune pe scene importante ale lumii. Chiar în 2014 a interpretat rolul Violettei, alături de Rolando Villazon și Leo Nucci. Angajamentele semnate pentru următorii ani o poartă pe Aurelia Florian pe mari scene internaționale, din Germania, Italia sau Israel. Următoarea producție la care a fost invitată este “La Rondine”, la Tel Aviv, unde va interpreta rol principal, alături de Joseph Calleja, în regia lui Rolando Villazon.

Printre rolurile pe care le-a interpretat recent se numără Lida din “La battaglia di Legnano” (“Bătălia de la Legnano”) de Giuseppe Verdi, în cadrul Festivalului “Verdi” de la Teatro Regio din Parma și rolul titular al operei “Luisa Miller” de Giuseppe Verdi, sub bagheta dirijorului Daniel Oren, la Opera din Tel Aviv. În repertoriul mozartian ea a fost aclamată la Palatul UNESCO din Paris, unde a apărut în spectacolul “Die Zauberflote” (“Flautul fermecat”), onorând cea de a 60-a aniversare a Organizației Națiunilor Unite pentru Știință, Educație și Cultură.

În prezent Aurelia Florian studiază cu celebra soprană bulgară Raina Kabaivanska la Institutul Superior de Studii Muzicale “O. Vecchi — A. Tonelli” din Modena, iar stagiunea aceasta va mai cânta Magda din “La Rondine” de Giacomo Puccini la Opera din Berlin și la Opera din Tel Aviv.

Roxana Constantinescu este câștigătoare a numeroase premii la concursuri naționale și internaționale precum “Mihail Jora”, “Ionel Perlea”, “Tito Schipa”, “Concours de Chant Verviers”, ARD Munchen sau “Helga and Paul Hohen Competition”la Köln. După studii la București, Viena și München, primul contract oferit mezzosopranei a fost la Opera de Stat din Viena, unde a interpretat roluri precum Rosina, Zerlina, Cherubino, Nicklausse, Siebel, Stephano, Lola etc. Și unde a rămas între 2007 și 2010.

Din sezonul 2010-2011, Roxana Constantinescu începe o impresionantă carieră internațională cu debuturi la Opera din Los Angeles, New National Theatre Tokio, Deutsche Oper Berlin, Teatro dell”Opera di Roma, Los Angeles Philharmonic, The Dallas Opera, Theatre du Capitole în Toulouse și a revenit ca invitată la Opera de Stat din Viena. Concertele au purtat-o pe importante scene precum Carnegie Hall, Wigmore Hall, Musikverein, Teatro Colon în Buenos Aires, Toronto Symphony Hall ș.a.

În actualul sezon tânăra mezzosoprană debutează la Opera Royal de Versailles în “Siroe” de Hasse, la Opera din Zurich sub bagheta lui Fabio Luisi și Teatrul “La Fenice”din Veneția cu “Normă”de Bellini și la Teatrul Liric din Oviedo în “Le Nozze di Figaro”.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

“Cele trei dive”, la Sala Radio