Institutul Cervantes din București și Filarmonica “George Enescu” prezintă pe 26 mai un recital de chitară susținut de Margarita Escarpa în Sala mare a Ateneului Român, cu lucrări de Dionisio Aguado, Fernando Sor, Joaquin Rodrigo, Manuel de Falla, Claude Debussy, I. Albeniz.

Ascultând-o în 1990 pe Margarita Escarpa, faimoasa chitarista argentiniană María Luis Anido exclama: “o muziciană de prima mână!”. Astăzi, Margarita Escarpa este considerată drept unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai repertoriului de chitară clasică.

În 1992 termină cursurile Conservatorului Regal de Muzică din Madrid și obține Premiul Extraordinar de Sfârșit de Studii. A avut ca profesori chitariști celebri, atât spanioli, cât și străini. La puțin timp după ce a absolvit Conservatorul, și-a luat și licența în Matematică la Universitatea Autonomă din Madrid.

Încă din studenție a câștigat opt concursuri internaționale, printre care se numără Concursul Esztergom (Ungaria, 1991), The International Competition “Andres Segovia” din Palma de Mallorca (1993), la care s-au adăugat multe alte concursuri în Spania. Triumful ei cu ocazia celei de-a XX-a ediții a “Solo Guitar Competition” organizat de Guitar Foundation of America constituie un punct de referință în cariera chitaristei spaniole care accede ușor la prim-planul scenei internaționale de chitară clasică, prin participări regulate la cele mai importante festivaluri de gen din Europa, Asia și America. Versiunile sale sunt apreciate de critică de specialitate și au devenit referințe pentru alți chitariști, atât din punct de vedere al transcrierilor, cât și al intrepretării propriu-zise.

Margarita Escarpa cântă pe o chitară Matthias Dammann (Germania) și din anul 2011 este “D’Addario artists” fiindcă folosește exclusiv corzi D’Addario.

A făcut numeroase înregistrări solo pentru Radio Televiziunea Spaniolă (RTVE), apoi pentru casele de discuri Opera Tres, Naxos, La Mă de Guido și GHA Records. Cel mai recent album al său, “Estampes” s-a bucurat de cronici elogioase. Publicația “Guitar Magazine” o consideră “… one of the best classical guitarist în the world/ unul dintre cei mai buni chitariști clasici ai lumii”.

Muziciana spaniolă este și un foarte cunoscut și devotat profesor, actualmente conduce Catedra de Chitară a Conservatorului Superior de Muzică din Vigo unde formează anual un număr din ce în ce mai mare de foarte buni muzicieni.

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.

Celebra chitaristă spaniolă Margarita Escarpa, în recital la București