Radio România Muzical și Muzeul Național Cotroceni organizează joi, de la ora 19:00, în sala Cerchez a Muzeului Cotroceni, un concert de muzică veche românească susținut de ansamblul Imago Mundi.

Înregistrarea acestui concert va reprezenta România în cadrul unuia dintre cele mai importante proiecte ale Uniunii Europene de Radio, Ziua muzicii vechi, programată, în fiecare an, pe 21 martie.

Nu întâmplător a fost aleasă data de 21 martie — este ziua când s-a născut cel mai reprezentativ compozitor pentru muzica pe care astăzi o numim generic muzica veche: Johann Sebastian Bach, venit pe lume în 1685. Ziua muzicii vechi este o aniversare înscrisă în calendarul UNESCO din anul 2013, sărbătorită la nivel global în 21 martie, iar proiectul EBU (Uniunea Europeană de Radio și Televiziune) se subsumează acestei aniversări.

În 2015, șapte radiodifuziuni europene, din Spania, Germania, Marea Britanie, Cehia, România, Suedia și Danemarca, propun tot atâtea concerte de muzică veche cu nume dintre cele mai importante ale momentului, care vor putea fi ascultate în casele a milioane de europeni.

La inițiativa Radio România Muzical, contratenorului Andreas Scholl, Orchestrei baroce a Uniunii Europene, Ansamblului Concerto Copenhagen, dirijat de Lars Ulrik Mortensen (într-o producție în care apare și mezzosoprana Ruxandra Donose), li se alătură pentru acest important proiect ansamblul de muzică veche românească Imago Mundi.

Repertoriul ales reflectă tradițiile muzicale din secolul al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea — cântări semnate de autori anonimi, dar și de cunoscutul cărturar Dimitrie Cantemir. Concertul este unul deosebit și datorită proiecțiilor video asociate muzicii live.

Ansamblul Imago Mundi a fost înființat în anul 2001 de Oana Ivașcu și Daniel Ivașcu, devenind în scurt timp binecunoscut datorită proiectelor lui inovative, de prezentare a muzicii vechi, tradiționale românești într-un spirit adaptat publicului secolului XXI. Pilgrim și Isvor sunt două dintre aceste proiecte salutate de public și de critică.

În prezent, ansamblul Imago Mundi este compus din Oana Ivașcu — oboi, Daniel Ivașcu — percuție, Adrian Buciu — flaut, Andreea Țimiraș — violoncel, Cătălin Ștefănescu — chitară, cobză, mandolină și Ștefan Barbu — vioară, toți muzicieni recunoscuți pentru activitatea lor muzicală națională și internațională.

La finalul concertului din 26 februarie, va avea loc și lansarea albumului Isvor semnat de ansamblul Imago Mundi, o reeditare a discului apărut în 2011 la Editura Casa Radio, epuizat atunci rapid din magazinele de specialitate. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

Concertul va fi prezentat de Andreea Chiselev, redactor Radio România Muzical.

Biletele pentru recitalul din 26 februarie sunt disponibile la Sala Radio, în rețeaua www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio și Germanos.

Accesul la Sala Cerchez se face prin intrarea principală a Muzeului Cotroceni, aflată vizavi de Grădina Botanică, pe baza unui buletin de identitate.

Concert de muzică veche românească, la Muzeul Cotroceni