Filarmonica “George Enescu” a anunțat un concert extraordinar pentru zilele de 14 și 15 mai.

Cu concursul Orchestrei simfonice și al Corului a Filarmonicii “George Enescu”, alături de care vor evolua soliștii Stefan Vinke – Parsifal, Eric Halfvarson – Gurnemanz, Levente Molnar – Amfortas și actrița Maia Morgenstern – Kundry, dirijorul Christian Badea prezintă integral în concert, cel de al treilea act al operei Parsifal de Richard Wagner.

Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii “George Enescu”, a punctat importanța evenimentului de la Ateneul Român: “E nevoie ca măcar odată pe stagiune să avem un concert-eveniment. Să ieșim din tradiția comodă, să dorim un spectacol neprovincial, de o rafinată ținută, grandios. Le sunt recunoscător și le mulțumesc maestrului Badea, Orchestrei, Corului, soliștilor si maestrului Prunner”.

Parsifal este ultima operă compusă de Richard Wagner, privită de cunoscători cu o admirație vecină cu religiozitatea. Cele trei acte ale operei nu descriu o acțiune continuă, iar ultimul, cel de al treilea, este atât de hieratic, încât se spune că reprezintă o “liturghie pentru toți”, indiferent de rasă, confesiune sau cultură.

Istoria operei Parsifal în viața muzicală românească este marcată de doar două evenimente. Primul Parsifal integral românesc — și ultimul, până astăzi ! — a putut fi văzut și ascultat în octombrie 1932, la Opera din București, sub bagheta dirijorului, și el wagnerian împătimit, George Georgescu. Înainte de această premieră însă, George Enescu prezentase la 8/21 martie 1915, pe scena Teatrului Național, cu concursul orchestrei Ministerului, actul III din Parsifal.

După 100 de ani, în 14 și 15 mai, dirijorul Christian Badea reface gestul îndrăzneț al lui George Enescu și, cu concursul Orchestrei simfonice și al Corului a Filarmonicii “George Enescu”, alături de care vor evolua soliști cunoscuți, cântăreți de autentică tradiție wagneriană, obișnuiți ai teatrelor de operă precum Metropolitan Opera sau Festivalul Wagner din Bayreuth: Stefan Vinke — Parsifal, Eric Halfvarson — Gurnemanz, Levente Molnar — Amfortas — prezintă, din nou, integral în concert, cel de al treilea act al operei Parsifal de Richard Wagner. Rolul Kundry va fi interpretat de actrița Maia Morgenstern.

Pentru prima dată în ultima sută de ani în România, actul III din Parsifal va fi redat într-o versiune de semi-concert, într-o viziune îndrăzneață și originală semnată tot de Christian Badea care declară: “Sala Mare a Ateneului Român ca și foaierul, rotunde amândouă, se pretează perfect desfășurării unei povești în care rolul principal îl au Cavalerii Mesei rotunde. De asemenea, acustica cu totul specială a acestei săli se dovedește optimă pentru Parsifal-ul wagnerian. Lucrez cu o orchestră care are afinități pentru sunetul wagnerian, o orchestră mare, de dimensiunile celei folosite de Festivalul Wagner de la Bayreuth. Sunt bucuros că am putut invita cântăreți wagnerieni excelenți, cu care am colaborat deja, chiar în Parsifal. Cu siguranță, alegerea mea care o aduce pe scenă pe Maia Morgenstern în rolul Kundry poate nedumeri. Consider că este opțiunea ideală căci, în tot actul, Kundry rostește/cântă doar două cuvinte, în rest….joacă. Mi-am imaginat mișcarea scenică și elementele de decoruri și costume abstractizate, stilizate în folosul unei expresivități maxime așa cum o impune partitura cu totul specială pe care o abordez”.

Christian Badea este unul dintre cei mai importanți dirijori români de opera, cu 167 de reprezentații la Metropolitan Opera din New York, 32 la Royal Opera House of Covent Garden din Londra, 19 la Wiener Staatsoper, în afară de sute de spectacole, cu un repertoriu divers, în teatrele de opera din München, Hamburg, Copenhaga, Amsterdam, Stockholm, Sydney, Lyon, Torino, Bologna, Budapesta, Montreal, Houston si multe altele. A lucrat și continuă să colaboreze cu cei mai importanți cântăreți și regizori de operă din lume.

Dată fiind complexitatea viziunii scenice, publicul este anunțat că ușile Ateneului Român se vor închide la ora 18.55. Accesul în sala de concert va fi permis numai până la această oră.

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.

Concert extraordinar la Filarmonica ”George Enescu”