O ocazie deosebită cum este un concert regal nu putea fi asociată decât unui repertoriu cu totul special: Simfonia a IX-a, marea capodoperă a lui Beethoven, una dintre cele mai cunoscute partituri ale tuturor timpurilor, va fi interpretată de Orchestra Națională Radio, vineri, de la ora 19.00, la Sala Radio.

Va participa Corul Academic Radio, dirijor: Dan Mihai Goia. Evenimentul va avea loc în ajunul datei de 10 mai — sărbătoare a regalității în România — și se va bucura de prezența membrilor Familiei Regale a României.

Mai mult, pe lângă semnificația regală — pe 10 mai 1866 Carol I a devenit domnitor al României, 11 ani mai târziu a fost consfințită independența României, iar la 10 mai 1881 România devenea regat — concertul de la Sala Radio, programat așadar în ajunul datei de 10 mai, sărbătorește implicit și Ziua Europei (9 mai). Legătura între repertoriul ales și Ziua Europei este și ea una specială: în 1972, Consiliul Europei a transformat Oda bucuriei, cunoscutul imn inclus în ultima parte a Simfoniei a IX-a, în propriul său simbol, iar în 1985, liderii europeni l-au adoptat ca imn oficial al Uniunii Europene.

Creație beethoveniană devenită celebră publicului larg mai ales grație Odei bucuriei (pe versurile unui poem semnat de Friedrich Schiller), Simfonia a IX-a este ultima simfonie complet definitivată de compozitor și primul exemplu notabil în care un mare muzician a folosit vocile umane într-o lucrare de acest tip. Evenimentul se va derula sub bagheta dirijorului principal al Orchestrelor și Corurilor Radio, TIBERIU SOARE, unul dintre cei mai activi muzicieni români, al cărui palmares în ultimii ani înseamnă concerte și spectacole dirijate pe toate scenele importante din România, dar și în săli de concerte de marcă din străinătate, cum ar fi Royal Festival Hall — Londra, Sala Smetana — Praga, Filarmonica din Munchen și Opera Royal — Palatul Versailles, Paris.

“Pentru mine fiecare concert este important, o ocazie de a prezenta în public rezultatul unor lungi perioade de analiză, reflecție și lucru împreună cu orchestra. Există totuși evenimente speciale în viața oricărui dirijor, concerte pe care nu le uiți o viață întreagă. E vorba de prima interpretare a unei lucrări-etalon din repertoriu, cum ar fi Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven. Pe 9 mai, la Sala Radio, va fi prima oară când voi interpreta această capodoperă, împreună cu muzicienii Orchestrei Naționale Radio. Bineînțeles că de-a lungul anilor m-am apropiat constant de spiritul acestei simfonii, primele abordări de analiză datând încă din vremea studenției. Cred însă că o asemenea lucrare cere nu numai timp de lucru propriu-zis, ci și împlinirea unui anumit traseu mental și spiritual. Aici nu e vorba doar de învățarea unei partituri, ci de intuiția acelui “dincolo” spre care, în mod splendid, trimite Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven.” — a declarat despre concertul regal dirijorul Tineriu Soare.

Concertul se va desfășura cu participarea specială a patru importanți soliști lirici: Iulia Isaev, Sidonia Nica, Marius Vlad Budoiu și Octavian Dumitru.

Iulia Isaev —soprană — este una dintre vocile formate în România, dar care au dus peste tot în lume tradiția școlii românești de canto, fiind invitată să cânte la Opera din Nancy, Opera de Stat din Viena, Opéra du Rhin — Strasbourg, Bunkamura Hall — Tokyo, Teatrul Național din Tokyo, la Semper Oper din Dresda, Opera de Stat Bavareză din München, Opera din Zürich, Deutsche Oper din Berlin etc. În plus, soprana a susținut și numeroase concerte vocal-simfonice în săli de prestigiu precum Concertgebouw din Amsterdam, Sala de Concerte Megaron din Atena, Teatro Massimo din Palermo, Théâtre de Champs Élysées din Paris ș.a.

Sidonia Nica —mezzosoprană — solistă a Operei Naționale București, are un repertoriu de operă și vocal simfonic foarte generos, cu roluri ca Dalila din “Samson și Dalila”, Carmen și Mercedes din “Carmen”, Olga din “Evgheni Oneghin”, Flora din “La Traviata”, Fenena din “Nabucco”, Suzuki și Kate din “Madama Butterfly” ș.a. Artista a participat la cursuri predate de mari soliști lirici ca Eugenia Moldoveanu, Leontina Văduva, Ileana Cotrubaș, Constantin Zaharia, Kaludi Kaludov, Viorica Cortez, Ionel Pantea.

Marius Vlad Budoiu – tenor — este director general al Operei Naționale Române Cluj-Napoca. Artistul a abordat roluri extrem de dificile de tenor dramatic, ca Otello din opera omonimă, Samson (“Samson și Dalila”) sau Lohengrin din opera cu același nume. Marius Vlad Budoiu a fost invitat pe toate scenele lirice și de filarmonică din țară, dar a cântat și în Anglia, Franța, Spania, Italia, Germania, Belgia, Olanda, Austria, Elveția, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Polonia, Cehia, Slovacia, Turcia și Japonia. Anul 2013 i-a adus apariții cu totul speciale lui Marius Vlad Budoiu: a cântat sub bagheta lui Daniel Barenboim la Opera de Stat din Berlin, la Teatro alla Scala din Milano și la Festivalul Proms — Royal Albert Hall, Londra.

Octavian Dumitru —bas — este solist al Operei Naționale Române din Iași, iar repertoriul său reunește roluri importante ca Dulcamara — “Elixirul Dragostei”, rolul titular din “Don Pasquale”, Figaro — “Nunta lui Figaro”, Bartolo — “Il barbiere di Siviglia”, formarea sa însemnând o serie de cursuri de măiestrie cu soliști de renume ca Viorica Cortez, Mariana Nicolesco, Ionel Pantea, Corneliu Murgu ș.a.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Operei Naționale București.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Concert regal la Sala Radio: Simfonia a IX-a cu Tiberiu Soare la pupitru