De ziua regelui Mihai I, pianista Alexandra Dariescu și orchestra Fundației Principesa Margareta a României, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, concertează sâmbătă, de la ora 18.00, pe scena Ateneului Român într-un eveniment de excepție, pentru susținerea programului “Tinere Talente”.

Evenimentul se află la cea de a șaptea ediție și are loc în prezența familiei regale a României.

Programul muzical al serii include concertul nr. 1 în si bemol minor pentru pian și orchestră, op. 23 de Piotr Ilici Ceaikovski.

Desemnată de revista Forbes ca membră a generației “30 sub 30”, Alexandra Dariescu este considerată o excepțională ambasadoare a muzicii clasice. Ea este câștigătoarea premiului “Woman of the Future” și prima pianistă de origine română care a susținut un concert pe scena londoneză Royal Albert Hall, alături de Orchestra Filarmonicii Regale.

“Mă reîntorc cu drag acasă, cu bucuria și emoția de a cânta pentru prima oară pe scena Ateneului Român alături de Orchestra Tinerelor Talente a Fundației Principesa Margareta a României și dirijorul Tiberiu Soare. Sunt onorată să concertez pentru o cauză nobilă și frumoasă, alături de acești tineri talentați, să îi susțin și să împărtășesc cu ei pe scenă și în masterclass din ceea ce am învățat de-a lungul celor 20 de ani de carieră artistică”, a declarat Alexandra Dariescu.

Orchestra de la Concertul Regal a fost fondată la începutul anului 2014 la inițiativa Fundației Principesa Margareta a României, rolul principal în selecția și pregătirea acesteia avându-l maestrul Tiberiu Soare, unul dintre cei mai valoroși și cunoscuți dirijori din tânăra generație.

“Constituirea unei noi orchestre trebuie considerată întotdeauna un lucru extraordinar, mai ales dacă acea orchestră este formată din muzicieni tineri. Simt, cumva, că ne asigurăm din timp de continuitatea unei superbe tradiții muzicale românești”, a declarat Tiberiu Soare, dirijor Principal al Orchestrelor și Corurilor Radio România.

Scopul înființării orchestrei Fundației Principesa Margareta a României este de a oferi posibilitatea tinerilor români să ia contact cu stilul de lucru și repertoriul abordat la nivelul unei orchestre profesioniste și de a interacționa cu muzicieni consacrați. De asemenea, inițiativa are obiectivul de a-i promova pe cei mai talentați tineri muzicieni în fața publicului român.

În debutul Concertului Regal, trei “Tinere Talente” — soprana Diana Alexe, mezzosoprana Cosmina Stancu și tenorul George Vîrban — vor urca pe scena Ateneului Român pentru a interpreta arii din opere cunoscute precum “La Traviata”, “Carmen” și “Linda di Chamounix”.

Fondurile strânse la ediția din acest an a concertului vor sprijini programul național “Tinere Talente” — ediția 2015.

Cei mai promițători tineri artiști români din domeniul muzicii clasice și al artelor plastice, aflați la început de carieră și în imposibilitatea de a se dezvolta pe viitor din motive financiare, vor primi burse de studiu, mentorat și oportunități de promovare. În ultimii ani, peste 170 de tineri artiști plastici și muzicieni au reușit performanțe extraordinare cu susținerea Fundației.

Radio România Muzical va transmite evenimentul, în direct, de la ora 18.00.

Concertul Regal Caritabil, la a șaptea ediție