Cea de-a XIV-a ediție a Concursului Enescu va reuni la București timp de 21 de zile un numar de 240 de tineri artiști din 36 de țări de pe cinci continente și muzicieni consacrați în plan mondial.

Manifestarea va începe sâmbătă, de la ora 19.00 cu un Concert de Gală: violonistul Alexandru Tomescu (laureat al Concursului, ediția din 1999) și pianistul Amir Tebenihin (laureat al Concursului, ediția din 2009) vor urca pe scena Ateneului Român, alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu. La pupitru se vor afla laureații ediției 2014 a Concursului de Dirijat Jeunesses Musicales.

Organizat pentru prima dată separat de Festivalul Enescu, Concursul Internațional George Enescu 2014 își propune să contribuie la prestigiul României în lume și să deschidă drumul către cariere internaționale pentru peste 200 de tineri artiști din Coreea de Sud, Rusia, Japonia, SUA, Germania, Franța, România, Venezuela, Mexic, Argentina și Australia.

Potrivit organiyatorilor, Concursul Enescu a reușit în timp să-și consolideze poziția ca una dintre principalele competiții internaționale, atât din perspectiva dificultății, cât și din perspectiva rigorii jurizării. De-a lungul timpului, pentru mulți artiști renumiți ai lumii, participarea la această competiție a reprezentat punctul de cotitură care i-a ajutat să ajungă la recunoaștere la nivel mondial.

Concursul are patru secțiuni: 81 de candidați sunt înscriși la Secțiunea de Pian, 71 la Vioară, 37 la Violoncel, în timp ce 45 de lucrări intră în competiție la Secțiunea de Compoziție.

În premieră, două dintre cele mai prestigioase insituții de muzică ale momentului, Academia din Viena și Kronberg Academy susțin Concursul Enescu și oferă laureaților acestei ediții posibilitatea de a studia cu importanți muzicieni în cadrul unor masterclass-uri în Austria și Germania. Laureații vor avea și oportunitatea de a cânta în cadrul unui tuneu pe scenele celor mai importante filarmonici din România (Iași, Arad, Bacău, Craiova, Ploiești, Oradea, Satu Mare, Sibiu și Târgu Mureș).

Alături de Institutul Cultural Român, prin rețeaua internațională, trei televiziuni de top la nivel mondial promovează Concursul Enescu 2014: France 24, Mezzo și Euronews, care au inclus concertele și recitalurile din cadrul Concursului în agenda lor culturală internațională.

Marcând, de asemenea, o premieră în istoria Concursului Enescu, Gala de Deschidere aduce pe scena Ateneului Român doi laureați ai Concursului, astăzi nume de primă mână în muzica clasică internațională: violonistul Alexandru Tomescu (laureat al ediției din 1999 a Concursului) și pianistul Amir Tebenikhin (laureat al ediției din 2009), tocmai pentru a-i inspira pe tinerii competitori și pentru a le arăta ce șanse le aduce această competiție.

Pianistul Jean-Claude Pennetier, reputatul dirijor și pianist Franz Justus, apropiat al legendarului Leonard Berstein, pianista Mara Dobrescu, absolventă a Conservatorului din Paris, și muzicianul Pierre Amoyal, președintele Juriului ediției 2014, sunt alte câteva personalități de marcă din această ediție.

Pe perioada Concursului, în holul Ateneului va fi deschisă pentru public o expoziție foto organizată de Agenția Mediafax.

Probele de Concurs au loc la Ateneul Român și la Universitatea de Muzică din București. Ordinea de intrare în Concurs pentru tinerii artiști va fi stabilită prin tragere la sorți. Există două probe de concurs, în urma cărora concurenții selectați de juriu intră în Semifinale. După evoluțiile din Semifinale – care reprezintă de fapt recitaluri la cele trei instrumente, vioară, violoncel, pian – vor fi desemnați finaliștii. Ultima probă din Concurs va fi reprezentată de interpretări cu orchestră. Finaliștii vor evolua în cadrul Finalelor pe secțiuni, susținând concerte alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, pe 18 septembrie – Finala la Vioară, pe 21 septembrie – Finala la Violoncel și pe 27 septembrie – Finala la Pian. În seara fiecărei finale, după concertele susținute cu Filarmonica George Enescu, juriile vor desemna laureații ediției 2014 a Concursului Enescu la cele trei instrumente.

Pentru secțiunea de compoziție, procedura este diferită. Lucrările înscrise la Secțiunea de Compoziție intră în Concurs și sunt evaluate și selectate de juriu fără a se cunoaște numele candidaților, pentru ca procesul de jurizare să fie echidistant.

Înscrierile pentru Concurs au fost deschise până la data de 1 iulie. Premiile sunt în valoare de peste 100.000 de euro.

Accesul publicului la etapele din Concurs a fost liber, tocmai pentru a permite crearea unei atmosfere specifice unei săli de concert. Locurile au fost epuizate rapid, pe baza unei înscrieri prealabile pe site. Cei care nu pot intra în sală au posibilitatea să urmărească concertele în transmisiunile live ale TVR (gala de deschidere și finalele) şi ale Radioului Public, precum și pe site-ul festivalului (gala, semifinalele, finalele).

Informații detaliate despre programul desfășurării probelor de concurs, a semifinalelor, recitalurilor și finalelor din cadrul Concursului Enescu sunt disponibile pe site-ul www.festivalenescu.ro la secțiunea dedicată Concursului Enescu.

Lista completă a tinerilor artiști înscriși în Concurs, precum și programul pe care aceștia îl vor prezenta juriului pot fi consultate tot pe site, la secțiunea Concurs Enescu, Personalități 2014.

Remarcabili solişti precum violonistul Ştefan Ruha, pianistul Valentin Gheorghiu, cunoscuta violonistă Silvia Marcovici care interpretează astăzi sub bagheta celor mai faimoși dirijori ai lumii (Zubin Mehta, Claudio Abbado, Riccardo Muti), unii dintre cei mai bine cotați pianiști români în lume, Radu Lupu și Dan Grigore, reputate nume ale artei lirice – soprana Ileana Cotrubaș, mezzo-soprana Viorica Cortez, compozitorul Dan Dediu și cei mai performanți artiști români de generație nouă – Alexandru Tomescu, Vlad Stănculeasa, Remus Azoiței, Ana Țifu – sunt doar câțiva dintre cei mai apreciați muzicieni români la nivel internaţional care au debutat ca laureați ai Concursului Internațional George Enescu.

Concursul Internaţional George Enescu este construit ca o prelungire firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internaţional organizat de România.

La fel cum George Enescu îi sprijinea în timpul vieţii pe tinerii muzicieni – ca director onorific al Asociaţiei Muzicale Române, compozitorul român a făcut donaţii substanţiale pentru a plăti bursele acordate muzicienilor, iar în anul 1912 a susţinut un turneu în România, strângând peste o mie de lire sterline pentru a înfiinţa şi acorda un premiu naţional de compoziţie –, Concursul Enescu descoperă, susţine şi promovează tinerele talente din întreaga lume.

Concursul Internațional George Enescu, la o nouă ediție