Capodopera teatrului liric, “Falstaff”, ultima operă compusă de Giuseppe Verdi, va avea premiera în data de 19 februarie, la ora 19.00, la Opera Națională București, într-o montare inedită semnată de regizorul britanic Graham Vick.

Comandor al Ordinului Imperiului Britanic (CBE), cofondator și actualmente director artistic al Birmingham Opera Company, deținător al mai multor distincții printre care Premiul “Olivier”, Premiul “Royal Philharmonic Society” și Premiul “Abbiati” , Graham Vick, considerat a fi unul dintre cei mai importanți regizori de operă din lume, este renumit pentru montările sale surprinzătoare și inovative prezentate pe scenele marilor teatre lirice.

Spectacolul “Falstaff” de la Opera Națională București nu face nici el excepție, fiind o montare modernă, total diferită față de felul în care această operă a fost prezentată până acum oriunde în lume. Astfel, Graham Vick mută subiectul operei “Falstaff” în timpurile noastre, abordând cu un umor tipic englezesc teme contemporane, precum societatea de consum și consumerismul, virtutea, lăcomia, dar în lumea spirituală a personajelor lui Shakespeare transpusă în teatrul muzical de compozitorul Giuseppe Verdi și libretistul Arrigo Boito.

“Abordarea mea este cea a unui dialog imediat, deschis, spontan între scenă și public. Un public care este atent, care se recunoaște pe scenă și se recunoaște pe sine în marile opere, în opoziție cu a recunoaște marile opere. Aceasta este dihotomia… provocarea operei. Nu am venit ca să fac un spectacol grandios, să mă dau mare, ar fi absolut inutil. Am venit ca să trăiesc o experiență interesantă cu un grup de interpreți. Ca să îmi aduc abordarea personală și să lucrez într-o nouă Operă, pentru un public nou, asta mă interesează”, povestește Graham Vick.

La rândul său, Răzvan Ioan Dincă, director general al Operei Naționale București, mărturisește că și-a dorit să ofere publicului posibilitatea de a urmări la București un “altfel” de spectacol de operă:

“Mi-am dorit foarte tare să-l aducem pe Graham Vick să monteze la București dintr-un motiv important, și anume acela că marii artiști, marii creatori de teatru trebuie să realizeze pe această scenă spectacole care să aducă în prim-plan teme care au legătură cu societatea în care trăim, cu modalitatea în care regizorul, ca și barometru al societății și formator de opinie, poate să le pună în evidență în spectacol său. Graham Vick, unul dintre cei mai mari creatori din acest domeniu, este la Opera Națională București pentru a ne arăta modalitatea sa de a face teatru.”

Noua producție se bazează în mare măsură pe soliștii Operei Naționale București, chiar dacă, sau, mai ales că marea lor majoritate debutează cu acest prilej în lucrarea compusă de G. Verdi. În fruntea distribuției se află baritonul Ștefan Ignat, unul dintre cei mai cunoscuți artiști ai instituției. Acesta este singurul membru al echipei solistice care a mai lucrat cu Graham Vick, regizorul britanic îndrumându-l în rolul titular din “Oedipe” de George Enescu, operă pusă în scenă în Italia, la Cagliari, în anul 2005.

Scenografia spectacolului “Falstaff” este semnată de Samal Blak, câștigător al Premiului Linbury pentru Scenografie în anul 2009. Samal Blak a mai colaborat cu regizorul Graham Vick la spectacole de operă din Marea Britanie și a semnat decorurile și costumele pentru producții ale Teatrului La Monnaie din Bruxelles, ale companiei English Touring Opera, ale Scottish Opera & Music Theatre Wales, ale Operei Ostford (Norvegia) și ale Linbury Studio Theatre de la Royal Opera House din Londra.

La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla Guillermo Garcia Calvo, dirijor al Operei de Stat din Viena și colaborator al mai multor instituții muzicale de prestigiu din lume, printre care Deutsche Oper Berlin și London Symphony Orchestra.

“Falstaff”, în regia lui Graham Vick, în premieră la Opera Națională București

| Muzică |