Tot mai mulți artiști de excepție din țară și din străinătate se arată interesați an de an să cânte pe scena Festivalului Muzical Internațional ‘In memoriam Constantin Silvestri’ de la Târgu Mureș, ajuns la a XXV-a ediție.

Constantin SilvestriAcest interes este generat și de faptul că pianistul, compozitorul și dirijorul Constantin Silvestri (născut la 31 mai 1913 în București și decedat în 23 februarie 1969, la Londra) a studiat câțiva ani la Conservatorul care funcționa în Palatul Culturii din Târgu Mureș și tot aici a compus prima sa piesă — ‘Lieder’, pe versuri de Heinrich Heine.

‘Cel mai important este că artiști de excepție sunt foarte interesați să vină pe scena acestui festival și ne oferă prilejul de a invita și alți artiști mari din țară și de peste hotare. Artiștii doresc să vină, să revină, fiindcă este o manifestare de excepție organizată în fiecare lună octombrie, începând din 1990, în acest minunat Palat al Culturii din Târgu Mureș. Și se mai știe că pe aceste scări a circulat cândva și Constantin Silvestri. De la an la an festivalul a câștigat tot mai mult și în importanță în ce privește interesul publicului și artiștii (…) Constantin Silvestri este o mare personalitate, o valoare a culturii noastre. Ne mândrim și noi, târgumureșenii, pentru că deși a fost o personalitate fascinantă, internațională, aici a urmat primii pași în muzică (…) Forța talentului său nu a fost pusă în discuție de nimeni. La Conservatorul din Târgu Mureș a studiat pianul, aici în Palatul Culturii, care, ca o fericită coincidență, a fost construit în 1913, anul nașterii lui Silvestri. Cred că s-a simțit acasă poate și din acest punct de vedere’, a declarat, pentru AGERPRES, Vasile Cazan, directorul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș.

Constantin Silvestri a început să studieze la Târgu Mureș în 1925, la vârsta de 12 ani, avându-l ca profesor de compoziție pe Zeno Vancea, și a absolvit ‘cu onoruri’, în 1928, unul dintre cursurile avansate ale Conservatorului, ocazie cu care și-a publicat prima compoziție, ‘Lieder”. În această perioadă, la Conservatorul din Târgu Mureș, Constantin Silvestri a fost remarcat chiar de către marele compozitor român, George Enescu, cel care i-a marcat cariera.

Pentru a cinsti memoria marelui pianist, compozitor și dirijor — plecat prematur din viață, la nici 56 de ani — conducerea Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș a decis, în 1990, să organizeze un festival ‘In memoriam Constantin Silvestri’.

‘Ideea festivalului i-a aparținut lui Csiki Boldizsar, fostul director al Filarmonicii. S-a dorit organizarea unui eveniment permanent aici, la Târgu Mureș, care să atragă atenția publicului asupra valorii acestui om de cultură care a fost Silvestri, cu care ne mândrim și noi, fiindcă aici a făcut primii pași în muzică, aici a fost descoperit de Enescu. Acest festival a ajuns la a 25-a ediție, și-a propus să fructifice creația lui Silvestri și în fiecare ediție a festivalului se interpretează lucrări ale acestuia — deși sunt puține lucrări pentru orchestră, de fiecare dată în deschiderea festivalului se cântă compozițiile sale. În câțiva ani s-a putut face o constatare: că există interes pentru această manifestare, nu doar ce ține de imaginea lui Silvestri, cât de artiștii care doresc să urce pe această scenă a festivalului’, a subliniat Cazan.

Ca o încununare a recunoștinței pe care Filarmonica de Stat din Târgu Mureș i-o poartă lui Silvestri, în 1994 Vasile Cazan a fost desemnat să compună o lucrare vocal-simfonică în memoria artistului.

‘Csiki Boldizsar mi-a spus lucruri foarte interesante despre viața lui Constantin Silvestri pe care biografiile nu le evidențiază — cutreiera zona Văii Mureșului, era un mare pescar, un pescar înrăit, și știa locurile cele mai ascunse unde se poate pescui în liniște și unde era pește, până sus la Răstolița. În 1994 am fost rugat să compun o lucrare vocal-simfonică ‘In memoriam Constantin Silvestri’ pe versurile poetului Zeno Ghițulescu. Este o plăcere să fi contribuit la marcarea acestei vieți extraordinare. M-am inspirat din specificul folcloric al zonei noastre, pe care Silvestri îl aprecia foarte mult, și din pasiunile sale pentru natură din această parte a țării. Mi l-am imaginat ba pescuind, ba cum în jurul său ciripesc păsările, ba că se apropia o furtună, copacii din pădurile prin care era el începeau să se miște. În 1994 am compus-o, este pentru cor și orchestră. Cred că a fost o manifestare a patriotismului local vis-a-vis de o mare personalitate’, a subliniat Vasile Cazan.

Compozitorul a spus că este un mare admirator al lui Constantin Silvestri, pe care îl consideră ‘o personalitate extrem de complexă dacă ne gândim la valențele lui muzicale, manifestate în diferite ipostaze: compozitor, pianist și dirijor’.

‘A fost un compozitor foarte bun, chiar dacă opusurile lui nu sunt atât de numeroase — în special s-a concentrat asupra genului cameral, dar există și lucrări pentru orchestră, nu sunt multe. Am avut plăcerea să găsesc unica lui lucrare corală intitulată ‘Noapte și vise’, o lucrare scrisă la cinci voci — pentru cor mixt la cinci voci — pe care am și orchestrat-o. În 1993 am orchestrat-o, am făcut-o pentru cor și orchestră, la îndemnul maestrului Csiki Boldizsar. S-a și cântat aici, la Târgu Mureș. Din punct de vedere a componisticii nu atât de mult contează numărul lucrărilor, cât valoarea lor componistică demonstrează un foarte mare talent. Apoi a fost un pianist de excepție — la conservatorul din Târgu Mureș, unde studia pianul, a și fost descoperit de George Enescu, care venea deseori aici cu mare plăcere. Cel mai important este dirijorul, care a fost Constantin Silvestri și care, după o carieră strălucită făcută în România, odată plecat în afara granițelor țării a pus pe picioare Orchestra din Bornemouth — Bornemouth Symphony Orchestra — care la vremea aceea a devenit cea mai importantă din Europa”, a precizat Vasile Cazan.

Cea de-a XXV-a ediție a Festivalului Muzical Internațional ‘In memoriam Constantin Silvestri’ de la Târgu Mureș a debutat în data de 8 octombrie și se va încheia în 29 octombrie, iar la acesta participă artiști din România, Ungaria, Franța, Rusia, Ucraina, Israel, Azerbaidjan și Argentina.

AGERPRES

Festivalul Muzical Internațional ‘In memoriam Constantin Silvestri’