O întâlnire inedită și specială între muzica tradițională a două culturi — cea românească și cea armeană — va avea loc la Sala Radio în concertul intitulat “De la Ararat la Carpati” și susținut de doi apreciați muzicieni: Grigore Leșe și Artur Şahnazarian.

Evenimentul programat joi de la ora 19.00 este prezentat de Uniunea Armenilor din România şi Ambasada Republicii Armenia, în parteneriat cu Radio România, și este dedicat marelui compozitor armean, muzician-folclorist și întemeietorul școlii naționale armene de compoziție, Komitas (1869-1935). În 24 aprilie 1915, la începutul Genocidului armenilor, alături de alți intelectuali armeni din Constantinopol, Komitas a fost arestat de Guvernul Junilor Turci si deportat, fiind salvat cu greu de la moarte, prin intervenția misiunilor diplomatice din Imperiul Otoman.

Invitați din România si din Armenia îi vor acompania pe cei doi mari muzicieni și vor interpreta piese specifice celor două culturi, cea română și cea armeană, la instrumente tradiționale și din voce: Taraful din Băbiciu — Răzvan Roșu (tulnic), Nicolae Juravle (fluier păcurăresc), Petre și Petrică Zele (ceteră, braci și țâputituri) și Emmanuel Hovhannisian (duduk, zurna), Avag Margarian (blul, zurnă, shvi), Hasmik Baghdasarian (solistă), Tigran Hovhannisian (tmbuk), Arkadi Kocharian (duduk 2).

Un repertoriu bogat vă va purta print tradițiile și obiceiurile celor două culturi: veți asculta muzică tradițională armenească — dansuri rituale, cântece de dragoste, obiceiuri de nuntă, cântece de dans, cântece de glumă, de sărbătoare și pelerinaj etc., dar și muzică bisericească armeană. În acest frumos dialog intercultural, Grigore Leșe alături de invitații săi va ‘răspunde’ cu hori de dor si dragoste, cântece religioase, momente de improvizație.

“Voi aduce o frântură de Românie, de la muzici străvechi din Oaș, în structuri arhetipale, până la muzica de taraf din Oltenia, cu influențe urbane. Nu vor lipsi zâcălile din fluiere păcurărești și tulnic, din Apuseni, Lăpuș și nordul Bucovinei, hori în glasuri guturale și adâncate, țâpurituri și semnale uitate de lume”, declară Grigore Leșe, despre evenimentul de la Sala Radio.

De la concerte one-man-show, unde interpretează vocal și instrumental muzică străveche, la spectacole complexe în care folosește grupuri vocale, trupe de teatru sau dans contemporan, Grigore Leşe propune o altă abordare a folclorului, prin întoarcerea la arhetip. Datorită vocii sale singulare, cu un timbru tulburător și unic, a fost invitat să susțină concerte la cele mai importante manifestări culturale de gen, precum Festivalul ‘Vocile Lumii’ — Bloomington; Smithsonian Folklive Festival — Washington, Festivalul Montmartre — Paris, Fest Der Kontinente — Berlin, Zilele Culturii Române — Madrid; Olimpiada Culturală de la Atena, Festivalul Țărilor Europei de Est — Montreal, Francophonie Metissee — Paris, CULTRASCAPES — Basel, Festivalul “Miguel Bernal Himenez” — Morelia, Mexic, Zilele Culturale ale Băncii Centrale Europene — Frankfurt, Balkan Trafic Festival — Bruxelles, Expozițiile Mondiale de la Aichi — Japonia, Shanghai — China si Yeosu — Coreea de Sud. A concertat în catedrale și prestigioase săli de concert din Suedia, Elveția, Belgia, Austria, Germania, Spania, Ungaria, Italia, Cipru, Olanda, Franța, Rusia, Japonia, China, Statele Unite ale Americii. În Rusia a primit premiul “Cavalerul de Argint” pentru interpretarea din piesa Meșterul Manole, la Festivalul Internațional de Teatru “Cavalerul de Aur”, desfășurat la Teatrul Taganka din Moscova în 2011.

Profesor de etnomuzicologie al Universității din București, realizator de film documentar etno-antropologic pentru Televiziunea Română, Grigore Leșe este primul muzician din România care a adus alături de el în scenă artiști tradiționali din toată lumea, căutând filonul comun al muzicilor străvechi. Muzica să se regăsește pe coloana sonoră a mai multor filme de artă și documentare din țară și străinătate (“The Pharaon”, “Gunpowder, Treason and Plot”, producție BBC, documentarul Wild Carpathia, produs de Travel Channel).

Artur Sahnazarian a absolvit Facultatea de Compozitie, Dirijat si Muzicologie a Conservatorului de Stat din Erevan. A cules un număr mare de materiale de folclor, fiind un activ ambasador al muzicii și culturii armene, și este apreciat ca unul dintre cei mai buni cunoscători ai vieții și activității lui Komitas. Cu sprijinul Cultural Renaissance si prin contribuția mai multor artisti, a înregistrat partituri de valoare ale muzicii monodice populare si bisericesti din Armenia (350 de cântece populare, 80 de melodii instrumentale, 80 de cântece bisericesti) și a susținut concerte-prelegeri în România, Ungaria, SUA, Franța, Germania, Danemarca şi Norvegia.

Printre compozițiile sale muzicale se regăsesc aranjamente muzicale pentru voce, poemul muzical pentru voce Zanghi, compoziții pentru pianșsi voce, cântată pe motive medievale armenești, ritualul precreștin Navasard pentru orchestră și voce, lucrări pentru pian, muzică corală pe motivele poemul lui Grigor Narekatsi, opera-balet David din Sasun, diverse compoziții pentru cor ș.a.

Membru în comitetul director al Uniunii Compozitorilor din Armenia, artistul a fost de asemenea președinte al juriului pentru numeroase festivaluri și concursuri și a organizat diferite concerte și spectacole muzicale.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Grigore Leșe și Artur Șahnazarian, în concert la Sala Radio