La Palatul Şuţu, în cadrul stagiunii muzicale „Iosif Sava” a Fundaţiei ACCUMM, continuă miercuri, de la ora 19.00, cea de-a treia ediţie a „Serilor de chitară”, un proiect al Asociaţiei Culturale Kitharalogos. Titlul celui de-al cincilea concert, „Junto al Generalife”, este inspirat de o celebră lucrare a compozitorului spaniol Joaquín Rodrigo care evocă grădinile persane din Alhambra, un spaţiu unde sunetele apei, ale muzicii şi poeziei rezonau armonios pe vremea când Anadaluzia era sub stăpânirea maurilor. Chitaristul ieşean Dan Alexandru Arhire, protagonistul serii, a pregătit un program spectaculos cu lucrări de Rodrigo, Turina, Brouwer şi Piazzolla; în deschidere, Ilie Dragoş Vasile, elev al Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi, va face un scurt periplu muzical de la Bach la Dyens.

Dan Alexandru Arhire a absolvit în 2012 cursurile de masterat ale Facultăţii de Interpretare, Compoziţie şi Studii Muzicale Teoretice, secţia chitară clasică, din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi, unde a studiat sub îndrumarea lect. univ. dr. Daniel Dragomirescu şi a conf. univ. dr. Constantin Stanciu. În intervalul 2010 – 2011 a studiat la Koblenz Guitar Academy, Germania, avându-l aici maestru pe marele chitarist italian Aniello Desiderio. S-a perfecţionat de asemenea în cadrul master-class-urilor susţinute de chitarişti de renume mondial ca Susana Prieto, Alexis Muzurakis, Marcin Dylla, Judicaël Perroy, Goran Krivokapic, Marco Tamayo, Zoran Dukic sau Pavel Steidl. Pe lângă numeroasele apariţii solo, a susţinut alături de orchestrele filarmonicilor din Iaşi şi Botoşani, concerte precum Concertul în La major, op. 30 de Mauro Giuliani, Concierto de Aranjuez şi Fantasia para un gentilhombre de Joaquín Rodrigo. În paralel cu activitatea de interpret, Dan Alexandru Arhire activează începând cu anul 2009 şi ca director artistic al IAŞI Guitar Festival.

Ilie Dragoş Vasile, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi, clasa profesorului Marius Ţîmpău, este unul dintre cei mai talentaţi chitarişti ai generaţiei sale. Acest lucru este confirmat atât de premiile obţinute (amintim aici premiul I la ultimele două ediţii ale Olimpiadei Naţionale de Intepretare Instrumentală), cât şi de activitatea concertistică intensă (recitaluri, apariţii televizate, lansări de carte etc.)

„Junto al Generalife”, seară de chitară la Palatul Suţu