În prag de vacanță, Orchestra Națională Radio vă invită la o frumoasă incursiune în atmosfera plină de farmec a Italiei, grație Simfoniei nr. 4 – “Italiana”, lucrare semnată de Felix Mendelssohn.

Între 1829 și 1831, compozitorul german a întreprins un tur al Europei, călătorie ce a cuprins și Italia, țară care l-a fascinat, impresiille sale de voiaj fiind așternute apoi pe portativ.

“Aceasta este Italia! Și acum încep să simt ceea ce am crezut întotdeauna a fi suprema bucurie în viață.”, scria compozitorul părinților săi, iar surorii sale îi mărturisea că “Simfonia Italiană face progrese. Va fi cea mai frumoasă lucrare pe care am compus-o vreodată (…)”. Compozitorul însuși și-a dirijat creația la Londra în 1833, obținând imediat un mare succes de public.

Această frumoasă lucrare, dar și unul dintre marile concerte beethoveniene — Concertul în re major pentru vioară și orchestră — vor încânta publicul în interpretarea Orchestrei Naționale Radio, în concertul programat vineri, de la ora 19.00, la Sala Radio.

Evenimentul se va derula sub bagheta dirijorului MĂDĂLIN VOICU, fiul celebrului violonist român, Ion Voicu. Mădălin Voicu a fost dirijor al Filarmonicii “Oltenia” și al Filarmonicii “Paul Constantinescu”, fiind totodată un invitat permanent al orchestrelor de profil din țară, iar concertele susținute în străinătate relevă aprecierea de care se bucură artistul și peste hotare.

A susținut concerte alături de Orchestra de cameră “București”, înființată de către distinsul violonist Ion Voicu, iar din anul 2001 Mădălin Voicu este membru de onoare al Academiei Franceze de Științe, Arte și Litere.

Descoperind tainele muzicii prin intermediul viorii, Mădălin Voicu a urmat cursurile Universității Naționale de Muzică din București. Ulterior, Mădălin Voicu avea să studieze și dirijatul, de-a lungul timpului fiind îndrumat de muzicieni de prestigiu precum Sergiu Celibidache, Carlo Zecchi, Corneliu Dumbrăveanu, Hans Swarowsky. Este un promotor al tinerelor generații de muzicieni, iar prin intermediul Fundației Internaționale “Ion Voicu” realizează o serie de concerte, numeroși artiști fiind răsplătiți cu premii din partea Fundației.

Violonista Cristina Anghelescu, pe care o veți aprecia în concertul beethovenian, este solistă a Orchestrelor și Corurilor Radio.

Prezență activă pe toate scenele din România încă din perioada studenției, Cristina Anghelescu a fost invitată să concerteze în săli renumite ca Schauspielhaus din Berlin; Ceaikovski Hall — Moscova; Teatro Monumental y Auditorium — Madrid; Smetana Hall — Praga; St. John”s Smith Square — Londra; Finlandia Hall — Helsinki. A efectuat numeroase turnee în toate țările Europei, în Taiwan, America de Sud și cea de Nord, Africa de Sud etc.

Cristina Anghelescu a realizat numeroase înregistrări, multe dintre ele imprimate pe CD, cu partituri celebre cum ar fi concertele de Mozart, Ceaikovski, Mendelssohn-Bartholdy, “Anotimpurile” de Vivaldi și cu cele două concerte pentru vioară compuse de George Lloyd, alături de renumita orchestră “Philarmonia” din Londra.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Mădălin Voicu dirijează la Sala Radio