Centrul Cultural “Palatele Brâncoveneşti” va găzdui de pe 26 aprilie şi până pe 25 mai, la sfârşit de săptămână, o nouă ediţie a manifestării Mogoşoaia Clasic Fest.

Pentru că în acest an se împlinesc 300 de ani de la martiriul Sfinţilor Brâncoveni, organizatorii propun recuperări sonore ale muzicii timpului, mai precis, în prima seară, creaţii pentru clavecin solo de Jean Philippe Rameau, creator de la a cărui dispariţie se împlinesc 250 de ani, iar duminică, în afara opusurilor vocale ale celui deja amintit, câteva creaţii semnate de Christoph Willibald Gluck de la a cărui naştere se împlinesc 300 de ani. Protagoniste vor fi clavecinista Raluca Enea şi soprana Veronica Anuşca.

Recitalurile vor fi precedate de conferinţe susţinute de istoricul de arta Oana Marinache şi academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici. Aceştia în cele două zile vor evoca aşezămintele brâncoveneşti, opera mai multor generaţii Spitalul Brâncovenesc, opera Saftei Brâncoveanu şi a urmaşilor săi, respectiv cele două biserici zidite de domniţa Balaşa şi cele reconstruite în veacul al XIX lea).

Raluca Enea este o clavecinistă cu studii de perfecţionare în Germania, o artistă care a susţinut recitaluri în ţară şi în străinătate pe scene din Norvegia, Germania, Franţa, Ungaria. De asemenea este director artistic al Festivalului de Muzică Veche Bucureşti şi doctorand al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Soprana Veronia Anuşca, discipolă a lui Ionel Voineag, s-a perfecţionat la cursuri de măiestrie suţinute de: Mariana Nicolesco, Marina Krilovici, Claudio Desderi, Ionel Pantea. Veronica Anuşca a câştigat numeroase premii, printre care: Premiul I la Concursul Internaţional de Canto “Maeştrii Artei Lirice” – Petre Ştefănescu-Goangă, Premiul al II lea la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclee, Brăila, Premiul al III lea la Concursul International “Le Grand Pix de l’Opera” de la Bucureşti, Premiul I la Concursul National al Liedului Romanesc, Braşov, Marele Premiu la Concursul Internaţional de Interpretare Vocală „Sabin Drăgoi”, Timişoara.

Mogoşoaia Clasic Fest, la o nouă ediţie