În ajunul zilei dedicate îndrăgostiților, Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului său principal — Tiberiu Soare — și cu participarea pianistei Karina Șabac (unul dintre artiștii români cu o frumoasă carieră internațională), vă invită la o seară muzicală a cărei principală temă este… iubirea!

Celebra uvertură a lui Mozart la opera Don Giovanni, al cărei libret este bazat pe aventurile legendarului personaj seducător Don Juan și cunoscuta suită Șeherazada, inspirată de “O mie și una de nopți” și semnată de Nikolai Rimski-Korsakov, vor face parte din programul evenimentului programat vineri, de la 19.00), la Sala Radio.

În prima parte a serii, după ce veți aprecia uvertura operei Don Giovanni, o veți aplauda pe Karina Șabac, care va interpreta alături de Orchestra Națională Radio unul dintre cele 27 de concerte de pian ale marelui Amadeus: Concertul nr. 20 pentru pian și orchestră.

Karina Șabac a studiat în România și apoi peste hotare, la Berlin, Los Angeles și New York. A cântat în recitaluri și ca solist pe importante scene internaționale, ca Berlin Philharmonie și Konzerthaus, Walt Disney Concert Hall din Los Angeles, Concertgebouw Amsterdam, Munchen Gasteig ș.a. A organizat ca director artistic festivalurile de muzică Rumanische Kammermusikabende, în Berlin și ZARVA Festival — Vaals and Valkenburg, în Olanda. A susținut concerte și a predat cursuri de perfecționare în China, Statele Unite și România, concerte solo în Marea Britanie, Franța, Germania, Olanda, Portugalia, România, Rusia și Ucraina. Din 2011 este asistentă a dirijorului german Marcus Bosch (GMD Nurnberg), în festivalul anual Heidenheim Opernfestpiele din Germania. În 2014 a fost invitată Festivalului “Cetatea muzicală” din Brașov, organizat de Fundația culturală Sherban Lupu și a susținut în România concerte și lecții de măiestrie pentru tinerii muzicieni din școlile de muzică din Baia Mare, în cadrul unui proiect al Clubului Rotary.

În cea de-a doua parte a serii vă veți bucura de celebra suită simfonică Șeherazada, cea mai cunoscută creație a compozitorului romantic rus Nikolai Rimski-Korsakov, inspirată din “O mie și una de nopți”. Lucrarea străbătută de farmecul oriental și personajele pitorești ale basmelor, cântată în primă audiție la Sankt Petersburg, în 1889, va fi interpretată cu participarea solistică a violonistului Virgil Zvorișteanu — concert maestru al Orchestrei Naționale Radio.

Tiberiu Soare, unul dintre cei mai apreciați muzicieni români ai momentului, își desfășoară activitatea de dirijor din anul 1999, lucrează alături de orchestrele a numeroase filarmonici și teatre de operă din țară și este invitat să dirijeze prestigioase ansambluri din străinătate.

Începând din anul 2012, Tiberiu Soare este dirijor șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România, înregistrând alături de aceste ansambluri numeroase succese atât pe scena Sălii Radio, cât și în cadrul evenimentelor în aer liber sau a turneelor internaționale. În septembrie 2010, Tiberiu Soare a fost invitat să dirijeze primul său concert la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Londra (London Philharmonic Orchestra), alături de celebra soprană Angela Gheorghiu.

Printre recentele sale succese internaționale se numără și concertul dirijat în mai 2013, eveniment desfășurat cu participarea Angelei Gheorghiu și a tenorului Teodor Ilincăi la Royal Festival Hall din Londra, alături de Orchestra Filarmonică Regală (Royal Philharmonic Orchestra). Tiberiu Soare a dirijat în toamna anului 2013 trei concerte în străinătate, alături de soprană Angela Gheorghiu: Praga (Sala Smetana), Munchen (Filarmonica din Munchen) și Paris (Opera Royal — Palatul Versailles). La finalul lunii iulie 2014, a fost de asemenea aplaudat în Germania, unde a dirijat Hof Symphoniker Orchester într-o gală de operă al cărei principal invitat a fost Angela Gheorghiu. Evenimentul a avut loc la Regensburg (Bavaria, Germania), în cadrul unui festival anual — Schlossfestspiele (Festivalul de la Castel).

În noiembrie 2014, a dirijat trei concerte, alături de Angela Gheorghiu, în legendare săli de concert din Europa: Theatre des Champs-Elysees — Paris, Musikverein Graz — Austria, Sala Concertgebouw — Amsterdam. În seara de 31 decembrie s-a aflat din nou la pupitrul unei orchestre europene — Orchestra Simfonică Saarbrucken — într-un nou concert de gală alături de cunoscută soprană Angela Gheorghiu la Baden-Baden (Festspielhaus) — Germania.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Mozart și Rimski-Korsakov la Sala Radio, de Ziua Îndrăgostiților