Filarmonica „George Enescu” organizează duminică, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, un concert de muzică religioasă susţinut de Corul academic al Filarmonicii.

Continuând seria liturghiilor cu care i-au bucurat până acum pe melomani, după Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur de Piotr Ilici Ceaikovski şi cea a lui Rahmaninov, seara de duminică îi este dedicată Liturghiei compuse de Gavriil Musicescu.

Cu această ocazie, directorul general al Filarmonicii „George Enescu”, Andrei Dimitriu, va decerna artiştilor care au ieşit la pensie diplome de merit pentru activitatea artistică deosebită desfăşurată în cadrul Corului academic al Filarmonicii „George Enescu”. Vor fi premiaţi: soprana Viorica Boncu, soprana Mariana Popovici, mezzosoprana Olga Csorvasi (solistă în concerte vocal simfonice, cu numeroase premii şi medalii la nivel internaţional), tenorul Victor Brumă şi baritonul Vasile Tudose.

Născut pe 20 martie 1847, în Ismail (regiunea Odesa, Ucraina), Gavriil Musicescu a fost un ilustru compozitor, muzicolog şi dirijor român, fiind organizatorul unuia dintre cele mai importante coruri ale României, Corul Mitropolitan din Iaşi. A fost director al Conservatorului din Iaşi (1901-1903) şi s-a făcut remarcat prin numeroasele demersuri făcute pentru educarea muzicală a publicului larg. Începând cu anul 1876 a devenit dirijorul Corului Mitropolitan din Iaşi de care s-a ocupat cu dăruire până la finalul vieţii (1903). În această calitate, va reface componenţa corului înlocuind vocile de copii cu voci feminine, ocupându-se, în acelaşi timp, de instruirea muzicală permanentă a membrilor formaţiei.

Gavriil Musicescu a fost unul dintre primii muzicologi care au studiat în profunzime folclorul românesc, fiind, în acelaşi timp, un excelent pedagog şi muzician. A compus numeroase lucrări de muzică corală şi religioasă, printre care şi Liturghia pe care veţi avea ocazia de a o audia duminică la Ateneul Român.

Biletele se pot cumpăra de la Casa de bilete a Ateneului Român.

Muzică religioasă românească, la Ateneu