Orchestra Română de Tineret, condusă de dirijorul Cristian Mandeal, va străluci din nou sâmbătă și duminică într-un program de concert de mare virtuozitate, ca avanpremieră a turneului extraordinar de la Berlin.

Cele Trei Dansuri Românești de Theodor Rogalski, Rapsodia Spaniolă de Ravel, alături de Dansul celor șapte voaluri din opera Salomea de Richard Strauss, alături de magnifica simfonie Patetica de Ceaikovski, sunt piesele cu care Orchestra Română de Tineret va da o nouă probă a clasei sale de nivel internațional.

Concertele vor avea loc sâmbătă, de la ora 19.00, la Sala Radio și duminică, de la ora 11.00, la Ateneul Român.

În premieră pentru o orchestră din România, Orchestra Română de Tineret va evolua pe 24 iunie în cadrul unui concert extraordinar în Sala Filarmonicii din Berlin, ca invitat de onoare în cadrul Festivalului European de orchestre de Tineret de la Berlin – Young Euro Classics.

La ediția din acest an, Festivalul Young Euro Classics comemorează 100 de ani de la izbucnirea primului război mondial. Cu acest prilej, organizatorii au selecționat cele mai bune şase orchestre de tineret din întreaga lume, una de pe continental american (SUA), una din Asia (China) și patru din Europa – România, Franţa, Germania și Rusia.

Devenită vedetă de clasă internaţională după ediția din 2012 a prestigiosului festival berlinez, Orchestra Română de Tineret condusă de dirijorul Cristian Mandeal revine acum ridicând ștacheta performanței artistice. Publicul de la Sala Radio și de la Ateneul Român va avea șansa de a vedea și asculta pe viu un concert captivant, de reală clasă international, în avanpremiera evoluţiei în faţa exigentului public berlinez.

Din anul 2014, Centrul Național de Artă “Tinerimea Romana” a început să se ocupe de activitatea Orchestrei Române de Tineret, odată cu preluarea conducerii instituției de către Marin Cazacu.

Prima orchestră simfonică de tineret din România a luat fiinţă la Sinaia în vara anului 2008, la iniţiativa violoncelistului şi directorului artistic al acesteia, Marin Cazacu, cu sprijinul Fundaţiei “Prietenii muzicii -Serafim Antropov”.

Membrii săi, marea majoritate cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, sunt selectaţi dintre cei mai buni tineri muzicieni la nivel naţional. Pregătirea tehnică şi artistică este asigurată de la înfiinţare de maestrul Cristian Mandeal. Proiectul “Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană” a pornit din necesitatea racordării tinerei generaţii de muzicieni români la exigenţele şi aspiraţiile artistice europene.

Orchestra Română de Tineret, două concerte de mare virtuozitate