Bucureştenii vor putea asculta vineri la Sala Radio Patetica lui Ceaikovski în interpretarea Orchestrei Naționale Radio, sub bagheta dirijorului de origine română Cristian Măcelaru, în prezent dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia.

Este ultima lucrare a celebrului Ceaikovski, una dintre cele mai emoționante și mai dramatice simfonii compuse vreodată, pe care a dirijat-o în premieră absolută la Sankt Petersburg, cu doar 9 zile înainte de moartea sa: Simfonia a VI-a — Patetica. Dedicată nepotului său (de unchi) Vladimir Davidov, de care se spune că îl legau sentimente de iubire, lucrarea a născut un întreg mister în jurul său. Compozitorul a mărturisit că în spatele notelor se ascunde o poveste (deci simfonia este o lucrare programatică), dar pe care nu o poate dezvălui public, adesea partitura fiind considerată o istorie a propriei sale drame personale și a luptei omului cu destinul său. Pelicule cunoscute ca Anna Karenina (versiunea din 1997 cu Sophie Marceau), mult apreciatul film SF Soylent Green (Produsul verde, cu Charlton Heston) sau Aviatorul (regizat de Martin Scorsese, cu Leonardo di Caprio) au fost, toate, ilustrate cu teme din celebra simfonie, utilizată de altfel și în numeroase spectacole de balet, piese de teatru etc.

Cu o activitate artistică în plină ascensiune, derulată mai ales în SUA și Canada, Cristian Măcelaru și-a început cariera alături de Philadelphia Orchestra. În stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiași orchestre, fiind distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award pentru merite deosebite. Având și formație de violonist, Cristian Măcelaru a fost concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami, debutând la Carnegie Hall cu aceeași orchestră. A fost invitat să dirijeze Orchestra Simfonică din Chicago pentru a-l înlocui pe Pierre Boulez. Cristian Măcelaru colaborează în mod curent cu Orchestra Métropolitain din Montréal, Orchestrele Simfonice din Washington, Seattle, Toronto, Baltimore.

Programul serii va include încă o lucrare a lui Ceaikovski — Furtuna, poem simfonic inspirat de piesa lui Shakespeare. În memoria compozitorului german Richard Strauss, de la a cărui naștere se aniversează 150 de ani, vă veți bucura și de suita Ultimele patru lieduri, interpretată cu participarea apreciatei soprane Irina Iordăchescu.

Soprană a Operei Naționale București, cu un palmares extrem de variat de roluri titulare în repertoriul liric, pe scene din țară și din străinătate, Irina Iordăchescu a fost distinsă cu numeroase premii, la G.B. Viotti — Italia, premiul Cesare Bardelli; Silvia Geszty — Spania, premiul III; Maria Callas — Grecia, premiul III; Vincenzo Bellini — Italia, Locul II; IVC s’Hertogenbosch — Olanda, premiul III și premiul publicului. A cântat pe importante scene europene și a fost invitată în festivaluri: Musical Festival of Ravenna (debutul internațional, la Teatrul Dante Alighieri din Ravenna) — în 2001, în același an a fost invitată în două concerte vocal-simfonice pe scena Teatrului Scala din Milano, sub bagheta marelui dirijor Riccardo Muti, în 2007 a revenit pe scena Scalei în Teneke, operă de Fabio Vacchi, a interpretat rolul Gilda (Rigoletto) pe scena Festivalului de operă din Sankt Margarethen — Austria (2009). Un moment foarte important în cariera sa a fost reprezentat și de invitația de a interpreta rolului Musetta din La Bohčme, în regia lui David McVicar, la Festivalul liric de la Glyndebourne — Marea Britanie.

Concertul este prezentat cu sprijinul Operei Naționale București. Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos și la casa de bilete a Sălii Radio.

Patetica de Ceaikovski, sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru