“Pianul Călător” ajunge în acest an în 13 oraşe din România

Cea de-a IV- ediţie a Turneului “Pianul Călător” se va desfăşura în acest an în perioada 21 martie – 14 mai şi va ajunge în 13 oraşe din România, dar şi la New York şi Chişinău, au anunţat miercuri eprezentanţii Centrului Cultural Media Radio România.

Astfel, la invitația Radio România, Horia Mihail și “Pianul Călător” vor porni la drum, de data aceasta cu destinația finală Roman. Dacă la prima ediție, turneul lui Liszt în Țările Române, însoțit de un pian de concert, era cel ce inspira această aventură muzicală — menită să aducă bucurie melomanilor din întreaga țară, dar având și obiectivul generos de a dărui unui oraș, care nu avea un pian de concert, instrumentul cu drept de folosință în următorii ani — anul acesta Mozart, compozitorul ce și-a petrecut cei mai mulți ani din viață în turneu, va fi muza călătoriei muzicale.

“La cea de-a patra ediție poveștile se intersectează, primele trei piane se vor reîntâlni cu prietenul lor cel mai bun, pianistul cu care au călătorit, iar primul pian, cel rămas în anul 2010 la Mediaș va porni spre o altă destinație, Roman, orașul natal al lui Sergiu Celibidache, din care lipsește însă acum un pian de concert”, afirmă reprezentanţii centrului.

Traseul străbătut va acoperi toate zonele istorice ale țării: pornind de la Tulcea unde se va întâlni cu al treilea pian călător, după o scurtă oprire în Moldova, la Bârlad, Horia Mihail va ajunge la Mediaș de unde va prelua primul pian împreună cu care va călători, susținând recitaluri în patru orașe ce nu au piane de concert, până la Roman unde va ajunge pe 29 martie și unde, după seara de gală, pianul, pus la dispoziție de Radio România, va rămâne. Turneul va continua apoi pentru Horia Mihail care va susține în continuare recitaluri și concerte cu orchestra în mai multe orașe de pe tot cuprinsul țării, în parcurile bucureștene, dar și la New York și Chișinău. Pianistul se va întâlni pe acest traseu și cu al doilea pian călător, pe 26 aprilie, la Sânnicolau Mare.

Repertoriul ales este integral Mozart. În recitaluri Horia Mihail va interpreta două rondouri, două fantezii și două sonate din creația mozartiană, iar în concertele cu orchestra se va afla pentru prima oară în postura de dirijor și solist în trei celebre opusuri concertante mozartiene pentru pian și orchestră.

Traseul lui va putea fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvențele posturilor publice de radio.

Itinerar Pianul Călător 2014

Tulcea, 21 martie, Teatrul Jean Bart, Recital Pianul călător

Bârlad, 22 martie, Pavilionul Marcel Guguianu, Recital Pianul călător

Mediaș, 25 martie, Sala Traube, Recital Pianul călător

Deva, 26 martie, Teatrul de Arta, Recital Pianul călător

Tecuci, 28 martie, Casa de Cultură, Recital Pianul călător

Roman, 29 martie, Casa de Cultură, Recital Pianul călător

Pitești, 3 aprilie, Casa de Cultură, Concert cu orchestra

Sibiu ,4 aprilie, Sala Thalia, Recital

Brașov, 5 aprilie, Sala Patria, Recital

Brașov, 10 aprilie, Sala Patria, Concert cu orchestra

Târgu Mureș, 14 aprilie, Palatul Culturii, Recital

Oradea, 17 aprilie, Sala Filarmonicii, Concert cu orchestra

București, 23 aprilie, Sala Radio, Recital

București ,25 aprilie, Sala Radio, Concert cu orchestra

Sânnicolau Mare, 26 aprilie, Castelul Nako, Recital Pianul călător

New York , 4 mai, Klavierhaus, Recital

București , 10 mai, Parcul Herăstrău, Recital Pianul călător

București, 11 mai, Parcul Cișmigiu, Recital Pianul călător

Chișinău ,14 mai, Sala cu orgă, Recital

“Pianul Călător” ajunge în acest an în 13 oraşe din România