În așteptarea Sărbătorilor de iarnă, Orchestra Națională Radio vă invită vineri, de la ora 19.00, să ascultați Recviemul german (Ein Deutsches Requiem), semnat de unul dintre “titanii” muzicii simfonice: Johannes Brahms.

Se spune că lucrarea a fost creată sub puternica influență a două pierderi importante în viața artistului: moartea mamei sale și a apropiatului său prieten, compozitorul Robert Schumann. De altfel, aceste momente l-au adâncit probabil pe marele artist și mai mult într-o stare de tristețe și de reflecție care îi erau, de altfel, specifice, așa cum el însuși declara: “Nu este nevoie să mărturisesc că, în eul meu interior, nu sunt niciodată vesel…”.

Concertul de la Sala Radio îl va avea la pupitru pe dirijorul vienez Sascha Goetzel, un muzician remarcabil, cu un vast repertoriu muzical. Este director artistic și dirijor principal pentru Borusan Istanbul Philharmonic Orchestra. A fost de asemenea recent numit dirijor principal invitat pentru două ansambluri importante: Orchestre Symphonique de Bretagne (Franța) și Kanagawa Philharmonic Orchestra (Japonia).

De-a lungul timpului a mai dirijat orchestre prestigioase dintre care amintim: Moscow Symphony, Berlin Symphony Orchestra, Shanghai Symphony, Orchestre din Tokyo, Orchestre National des Pays de la Loire, Orchestra Radio din Hanovra, Filarmonica din Luxembourg. Alături de muzica simfonică, Sascha Goetzel abordează și genul operei în titluri precum: La Boheme, Flautul fermecat, Cose fan tutte, Nunta lui Figaro, Răpirea din serai. La invitația dirijorului Valery Gergiev, a dirijat opera Don Giovanni, la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg.

După câteva interpretări incomplete la Viena, Bremen, Zürich, versiunea integrală a Recviemului german a fost ascultată pentru prima oară pe 18 februarie 1869 la Leipzig. Prima audiție românească a avut loc chiar în interpretarea Orchestrei Naționale Radio, sub bagheta lui Iosif Conta, pe 24 noiembrie 1966.

Evenimentul de la Sala Radio se va derula și cu participarea sopranei Cigdem Soyarslan și a baritonului Ionuț Pascu, alături de Corul Academic Radio, dirijat de Dan Mihai Goia.

Soprana Cigdem Soyarslan a abordat roluri de operă și partituri vocal-simfonice din cele mai diverse. A absolvit cursurile Universității Mimar Sinan din Istanbul, perfecționându-se apoi la Universitatea de Muzică din Viena. A pășit pe mari scene ale lumii și a colaborat cu prestigioase instituții dintre care amintim: Opera Națională din Istanbul, Schauspielhaus din Viena, Grand Theatre de la Ville din Luxembourg, Filarmonica Borusan din Istanbul, Filarmonica din Sofia, Opera din Frankfurt, Volksoper din Viena, Opera Lorraine.

Format la Universitatea Națională de Muzică din București, baritonul Ionuț Pascu s-a perfecționat apoi la Conservatorul Giuseppe Verdi din Milano. Ionuț Pascu a întreprins turnee în Canada, Olanda, Australia, Coreea de Sud, Macedonia, Italia, Albania, Ungaria și a realizat un CD alături de Filarmonica din Sydney. Ca solist vocal a colaborat în țară cu operele din Constanța, București, Timișoara, Galați, iar în străinătate cu operele din Budapesta — Ungaria, Daegu — Coreea de Sud, Skopje — Macedonia.

A susținut roluri solistice în Requiem — J. Brahms, Clopotele — S. Rahmaninov, Carmina burana — C. Orff, Cantata della Vita — G. Gelmetti, Ode to Napoleone — A. Schonberg, Stabat mater, Petite Messe Solennelle — G. Rossini, iar repertoriul de operă al artistului este reprezentat prin opere precum Aida, Nabucco, La Traviata — G. Verdi, Tosca — G. Puccini, Cavalleria rusticana — P. Mascagni, Olandezul zburător — R. Wagner, Pagliacci — R. Leoncavallo, Don Giovanni, Nunta lui Figaro, Flautul fermecat — W. A. Mozart, Evgheni Oneghin — P. I. Ceaikovski, Manon Lescaut — G. Puccini, Celan — P. Ruzicka.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Recviemul german de Brahms, sub bagheta dirijorului vienez Sascha Goetzel