Pentru a marca Președinția italiană a Consiliului Uniunii Europene, dar și Ziua Internațională a Muzicii, pe 1 octombrie, începând cu ora 19.00, scena Ateneului Român din București va găzdui un concert extraordinar susținut de Maestrul Uto Ughi și pianistul Bruno Canino, eveniment care deschide stagiunea camerală a Filarmonicii George Enescu.

Programul concertului va cuprinde piese de Giuseppe Tartini, Antonín Dvořák, Ludwig Van Beethoven, Camille Saint-Saëns și Pablo De Sarasate.

Moștenitorul tradiției care a văzut nașterea și înflorirea în Italia a primelor mari școli de vioară, Uto Ughi a arătat un talent extraordinar încă de la o vârstă fragedă: la vârsta de șapte ani, și-a făcut, pentru prima dată, apariția în public interpretând Ciconna din Partitura nr. 2 de Bach și unele Capricii de Paganini. Și-a efectuat studiile sub îndrumarea lui George Enescu. Când avea doar doisprezece ani, criticii muzicali au scris: “Uto Ughi trebuie să se considere un interpret artistic și tehnic matur”.

Și-a început turneele europene evoluând în cele mai mari capitale. De atunci, cariera sa a continuat fără încetare. A cântat peste tot în lume, la cele mai importante festivaluri, cu cele mai renumite orchestre: Concertgebouw din Amsterdam, Orchestra Simfonică din Boston, Orchestra din Philadelphia, New York Philarmonic, Orchestra Simfonică din Washington și multe altele, sub conducerea unor dirijori precum Barbirolli, Bychkov, Celibidache, Cluytens, Chung, Ceccato, Colon, Davis, Fruhbeck de Burgos, Gatti, Gergiev, Giulini, Kondrascin, Jansons, Leitner, Lu Jia, Inbal, Maazel, Masur, Mehta, Nagano, Penderecki, Pretre, Rostropovich, Sanderlin, Sargent, Sawallisch, Sinopoli, Slatkin, Spivakov, Temirkanov.

Maestrul Uto Ughi cântă pe o vioară Guarneri del Gesů din 1744 și pe un Stradivarius din 1701, numit “Kreutzer”, pentru că a aparținut violonistului omonim căruia Beethoven i-a dedicat faimoasa sa Sonată.

Pianistul Bruno Canino s-a născut la Napoli și a studiat pianul și compoziția la Conservatorul din Milano, unde a și predat timp de 24 ani, iar în aceeași perioadă, timp de zece ani, a predat pian și muzică de cameră și la Conservatorul din Berna. Ca solist și pianist de muzică de cameră a concertat în săli de concerte și la festivaluri importante din Europa, America, Australia, Japonia și China. Cântă într-un duo pianistic cu Antonio Ballista și colaborează cu muzicieni de renume, cum ar fi Salvatore Accardo, Uto Ughi, Pierre Amoyal, Itzhak Perlman, Sergej Krylov. Între 1999-2002 a fost directorul Secției de Muzică a Bienalei de la Veneția și s-a dedicat în special muzicii contemporane, colaborând, printre altele, cu Pierre Boulez, Luciano Berio, Karlheinz Stockhausen, György Ligeti, Bruno Maderna, Luigi Nono, Sylvano Bussotti, de la care, deseori, a interpretat lucrări în prima audiție.

Bruno Canino a cântat sub bagheta lui Claudio Abbado, Riccardo Muti, Riccardo Chailly, Wolfgang Sawallisch, Luciano Berio, Pierre Boulez și cu orchestre precum Filarmonica La Scala, Orchestra Academiei Santa Cecilia, Berliner Philharmoniker, Filarmonica din New York, Philadelphia Orchestra, Orchestre National de France. Numeroase sunt și înregistrările sale, printre cele mai recente amintim Variațiile Goldberg de Bach, integralele pentru pian de Casella și Debusy din care au rezultat primele două CD-uri. A susținut masterclass-uri pentru pian solo și muzică de cameră în Italia, Germania, Japonia, Spania și participă la Festivalul Marlboro din Statele Unite, de peste treizeci de ani. Cartea sa Vademecum del pianista da camera este publicată la editura Passigli.

Organizatorii concertului sunt Ambasada Republicii Italiene în România în calitate de Președinte prin rotație al Consiliului Uniunii Europene, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Filarmonica George Enescu.

Biletele vor fi puse în vânzare la casa de bilete a Ateneului Român din strada Constantin Esarcu nr. 2.

Renumitul violonist italian Uto Ughi, in concert la Ateneul Roman