Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați muzicieni ai lumii la ora actuală, care a transformat acordeonul într-un instrument de prim rang, Richard Galliano sosește la București pentru un concert extraordinar alături de Orchestra de Cameră Radio, moment care punctează închiderea stagiunii ansamblului.

Astfel, pe 18 iunie, de la ora 19.00, veți putea să vă bucuraţi la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea, de un eveniment cu totul special: Richard Galliano va interpreta celebrele Anotimpuri ale lui Vivaldi — aranjament pentru acordeon, acordină și orchestră de coarde realizat chiar de muzicianul francez. Seara va continua cu… alte Anotimpuri (tot în aranjamentul lui Galliano), de această dată cu semnătura altui compozitor de renume — Astor Piazzolla, artistul argentian devenit faimos mai ales datorită tango-urilor sale.

De altfel, relația între cei doi mari artiști, Galliano și Piazzolla, este una deosebită: în anul 1983 s-au întâlnit pe scena Comediei Franceze (Paris), punct de început al unei frumoase prietenii. La îndrumarea compozitorului argentinian, acordeonistul se apleacă spre rădăcinile muzicii franceze, revalorizează întregul repertoriu tradițional de vals-musette, java, tangouri și inițiază un nou curent muzical denumit „New Musette”.

Francez prin naștere, dar italian prin origine, Richard Galliano este interpret și compozitor, orchestrator și pedagog, cariera sa artistică construindu-se la întâlnirea între muzica clasică și de jazz. A început să studieze acordeonul la doar 4 ani, sub îndrumarea tatălui său, iar în paralel a fost înscris la Conservatorul din Nisa, descoperirea jazz-ului și a acordeoniștilor brazilieni, în perioada adolescenței, marcând evoluția muzicianului. La 14 ani, Galliano își promite că îi va conferi acordeonului statutul de vedetă, de instrument solist-concertist, deziderat pe care îl atinge printr-o carieră extraordinară construită pe toate continentele.

La 23 de ani s-a afirmat în viața muzicală pariziană ca aranjor, dirijor și compozitor, iar printre vedetele muzicii franceze alături de care a cântat în concerte se numără: Claude Nougaro, Barbara, Serge Reggiani, Charles Aznavour, Juliette Gréco ș.a. Împreună cu acordeonul său model Victoria a înregistrat o serie de discuri, a susținut concerte și turnee, iar în 1996 a ajuns în SUA unde a înregistrat New York Tango, un disc multipremiat.

În portofoliul compozitorului Richard Galliano s-au adunat peste 400 de lucrări create sau aranjate. Încă de la 23 de ani și-a demonstrat și talentul deosebit de orchestrator, fiind solicitat în permanență de soliști sau diferite grupuri muzicale.

Gabriel Bebeșelea, sub bagheta căruia se va derula întregul eveniment, este dirijor principal al Operei Naționale Române Iași (din stagiunea 2011-2012), cel mai tânăr dirijor care ocupă o astfel de funcție. În anul 2012 a avut fericita ocazie de a colabora, pe scena lirică ieșeană, cu celebrul regizor Andrei Șerban la realizarea spectacolului Indiile galante.

Bursa oferită în 2011 de Universitatea Națională de Muzică din București i-a permis un stagiu de asistență la una dintre cele mai bine cotate orchestre din lume, renumita Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam.

Desfășoară de asemenea o activitate susținută ca dirijor principal al ansamblului Sibiu Youth Orchestra, fiind unul din membrii fondatori ai acestuia. Din 2009 este dirijor și al Icon Arts Ensemble. S-a impus în viața muzicală odată cu dobândirea Premiului I la Concursul de dirijat Jeunesses Musicales — București, 2010.

Prezența dirijorului Gabriel Bebeșelea a fost remarcată atât pe podiumul de concert cu Orchestra Română de Tineret, Filarmonica George Enescu, Orchestra de Camera Radio, Szekelyfoldi Filarmonia, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica de Stat Dinu Lipatti — Satu-Mare, Camerata I Sedici, Camerata Harmonia Cordis, Camerata Liutaria, Ansamblul Stradivarius, cât și în spectacolele lirice de la Opera Națională București, Opera Națională Română Cluj-Napoca, Opera Maghiară Cluj-Napoca.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Richard Galliano, la Sala Radio